------------------------
voor 4-5 personen
Ingrediénten:
- 1 spitskool
- 2 uien,klein,pellen,spoelen en fijnsnipperen
- 175 gram rijst(liefst tosya)
- 170 ml olijfolie
- 2 el tomatenpureé
- 1 tl muntkruimel of 1 el verse fijngesneden muntblaadjes
- 3 el zeer fijngesneden peterselie
- 1 tl peper
- zout
- 1 of 2 tenen knoflook,uit de knijper
Extra:
- Soepenpan
- Normale diepe pan
Bereidingswijze:
- Doe de spitskool in de pan en voeg er water toe tot dat de kool ruim gedekt is.Breng de kool 15-20min.aan kook.Door het koken worden de koolblaadjes wat zachter en daardoor kun je ze eenvoudiger oprollen en natuurlijk makkelijk van elkaar los snijden(ze hoeven niet te gaar gekookt worden).Pluk de blaadjes één voor één los met een scherpe mes en begin vanaf de kop en ga door tot het punt.De koolblaadjes die nog niet oprolbaar zijn,doe je weer een paar min. in het gekookt water.Haal alle blaadjes uit het water als je denkt dat ze zacht en oprolbaar zijn.Doe ze vervolgens in een vergiet en laat ze afkoelen.
- Meng tussendoor de rijst,gesnipperde uien,zout,peper,knoflook,munt,peterselie,1 el tomatenpuree en 120 ml olijfolie goed door elkaar.
- Leg de koolblaadjes één voor één op de snijplank,snijd de nerfjes in v-vorm weg en snijd de grotere blaadjes door het midden in twee stukken.Herhaal dit ook met de rest van de blaadjes en leg ze klaar in één bord.
- Pak elke keer een blaadje en leg het op de werkblad(snijplank).Gebruik een toetlepel en schep één keer rijst mengsel en leg dit op het midden van de koolblaadje.Vouw nu de zijkanten naar het midden toe,vervolgens vouw je het lege stukje die net voor je ligt naar het midden en zo begin je met het oprollen tot het eind(rol het niet al te strak).Het einde leg je altijd aan onderkant in de pan.
- Herhaal 4. tot de blaadjes op zijn en leg ze goed tegen elkaaraan en maak een rondje in de pan.Begin vervolgens met de volgende laag,maak weer een rondje en ga zo door tot dat je klaar bent met het oprollen.
- Giet 50ml olijfolie en 1el puree gemengd met 50ml water gelijkmatig over opgerolde kool sarma's.Voeg nog warm water toe tot dat de sarma's ruim(niet te veel) gedekt zijn.Laat het gerecht eerst 5 min. snel koken,verlaag daarna het vuur naar laagste stand en laat het nog rustig 35-40 min. door koken.Pak één sarma om te proeven.Als de rijst goed gaar is,haal je het gerecht van vuur en laat je hem nog 10 min. rusten voor dat je hem gaat serveren.Serveer het warm met muntkruimels en maak eventueel frisse salade bij.Eet smakelijk
Tip van de kok:Voeg eventueel ook gehakt aan de rijstmengsel toe.
------------------------------------------------------
Fotografi yakindan gormek icin uzerini tiklamaniz yeterli
4-5 kisilik
Malzemeler:
- 1 kucuk boy lahana
- 2 kucuk sogan,soyulmus,yikanmis,ince dogranmis
- 175 gram pirinc(tosya)
- 170 ml zeytinyagi
- 2 yk tomates salcasi
- 1 tk kurunane veya 1 yk ince kiyilmis taze nane
- 3 yk ince kiyilmis maydonoz
- 1 ck karabiber
- tuz
- 1- 2 sarimsak,purelenmis
extra:
- derin bir tencere
- normal yemek tenceresi
Yapilisi:
- Lahanayi tencereye alin uzeri kapanacak kadar su ekleyin ve kaynatin.Lahana yapraklari yumusamaya baslayinca,keskin bicakla yapraklari tek tek kesin ayirin.Bu islemi yapraklar bitene kadar devamli tekrarlayin ama yapraklari fazlaca haslamamaya dikkat edin.Sadece kolayca sarilabilecek yumusaklikta olmalari yeterli.Lahana yapraklarini suzgece alin sogumalarini saglayin.
- Buarada pirinci,sogani,tuz,karabiber,sarimsak,nane,maydonozu,1 yk salcayi ve 120 ml zeytinyagi bir kapta iyice karistirin.
- Lahana yapraklarini teker teker ekmek kesme tahtasina alin ve dal kisimlarini v- seklinde bicakla cizerek alin,daha sonra buyukce yapraklari ortadan ikiye ayirin,sarilmaya hazir hale getirin.
- Lahana yapraklarindan teker teker alin ortasina tatli kasigi yardimiyla pirinc koyun,kenarlari orta yone katlayin ve daha sonrada sarmayi bastan baslayarak cok sIkI olmayacak sekilde sonuna dogru sarmaya devam edin.Sarma islemini bitirdiginiz noktayi alta gelecek sekilde yemek tencerenize dizin.
- Yapraklar bitene dek sarmaya devam edin ve yanyana sIklIkla dizin sarmalari yemek tencerenize.
- 50 ml zeytinyagi sarmalarin uzerine gezdirin.50 ml su ve 1 yk salcayi karistirin ve tekrar gezdirin sarmalarin uzerine.Gerekiyorsa sarmalari uzeri kapanacak kadarda su ekleyin,fazlasi olmasin.Yemeginizi 5 dak. yuksek ateste pisirin,daha sonra atesi dusurun ve bu sekilde 35-40 dak. dusuk ateste sarmalari pisirmeye devam edin.Sarmanizdan tadina bakmak icin alin,egerki pirinc pismis ise,tencerenizi atesten alin 10 dak. yemeginizi dinlendirin.Servis yaparken nane kullanin.Yanina salata hazirliyabilirsiniz.Afiyet olsun.
Ahcinin onerisi:Ic malzemeye kiymada ekleyebilirsiniz.
5 opmerkingen:
merhabalar.ben de seni ekledim emelciğim.lahana sarman muhteşem olmuş.ellerine sağlık.sevgiler..
evladınız hayırlı uğurlu olsun,allah analı babalı büyütmek nasip etsin inşş.
yorumunuza tşkr ederim.
lahana çok ama çok sevdiğim bir kış sebzesi. çok yerde kullanırım,zamanla payşalaşacağım :)
svglr
sarmaların arasında en sevdiğim şey bayaz lahanadır..üzerine bide yoğurt.mımmmm daha ne olsun..ellerine sağlık cnm.bebişide öptüm..
Mrb Emel:)
Allahım ne marifetli insanlar yaratıyorsun! :) valla sen beni bile sarıp dolma yapabilirsin :))eline sağlık,
whiteistcafe.blogspot.com
Sevgiyle.
ay ödüm koptu okuyorum okuyorum anlamıyorum aklımı kaybettim heralde dedim. yabancı dille yazmışın meğer:)) Lahana miss olmuş miss ellerinize sağlık. şööle üzerinede biber salçalı bi sos ohhhhh şapırt şupurttt. anaaa klavyeyi yemişim:))
Een reactie posten