LIMOEN TAART/LIMONLU TART



Voor 6-8 personen

Ingrediënten:

3 eieren,gesplitst

400 g gecondenseerde melk uit de blik

Geraspte schil en sap van 2 limoenen

2 el basterdsuiker

Voor het deeg:


200 g bloem

100 g koude boter, in blokjes

2 el basterdsuiker

2 eierdooiers(eiwitten kun je toevoegen aan de andere 3 eiwitten)

een snufje zout
3 el koudwater(zo nodig ietsjes meer)

Voor de garnering:


3 dl creme fraíche of vers geklopte slagroom

1 limoen,rond en dungesneden

Extra:


taartvorm,20 cm doorsnee,rond

bakbonnen

bakpapier

Bereidingwijze:

Zeef voor het deeg de bloem in een kom.Voeg de boter toe en werk hem met je vingers door de bloem tot het mengsel op broodkruim lijkt.Voeg de suiker,eierdooiers,zout en water toe en meng alles tot een zachte deeg.

Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkblad en bekleed er de bakvorm ermee.Laat het deeg over de rand hangen.Prik de bodem in met een vork en zet hem minstens 20 min.koud weg.

Verwarm de oven voor op 200c.Snijd het overhangende deeg met een scherp mes langs de rand van de vorm af.Bij een metalen vorm kun je de deegroller over de rand rollen.Bekleed de vorm met bakpapier of aluminiumfolie en leg er bakbonnen op.

Bak de bodem ongeveer 10min.Verwijder de bonen en het papier of de folie en zet de vorm nog eens 10min. in de oven.

Klop onder tussen de eierdooiers in een grote kom licht en romig,klop de gecondenseerde melk erdoor,samen met het limoenraspsel en het sap en blijf kloppen tot alles goed gemengd is.Klop het nog tot het mengsel dik is.

Klop de eiwitten in een vetvrije kom tot witte pieken.Klop de basterdsuiker erdoor en dan voorzichtig het limoenmengsel.

Verlaag de oventemperatuur naar 160c.Giet de limoenvulling in de vorm en strijk hem glad.Bak de taart 20-25 min.tot hij stevig(je kan hem nog in laten tot dat die bruin wordt) is.Laat hem daarna afkoelen.

Klop de créme fraíche of de slagroom voor de garnering en spuit hem met een spuitzak langs de rand van de taart,draai de limoenen van het midden en steek ze in de room.Eet smakelijk.

Tip van de kok:Je kunt het deeg in de keukenmachine maken,maar laat het deeg niet te lang draaien.Meng de bloem,de boter en de suiker eerst en dan voeg je de eierdooiers en het water toe.Meng de ingrediénten steeds een paar seconden.Zet de motor uit zodra het deeg samenklontert.
-----------------------------------------------------
6-8 kisilik

Malzemeler:
3 yumurta,sarisi ve beyazi ayri kaplarda

400 g katilasmis/yagli sekerli sut,(UHT sut olabilir?)

2 limon,rendesi ve suyu

2 yk kahverengi seker

Hamuru icin:

200 gram un

100 gram margarin,kup halinde

2 yk kahverengi seker

2 yumurta sarisi(beyazlarini ic malzemelere ekleyebilirsiniz)

1 cimdik tuz

3 yk soguk su(gerekirse az fazlasi)

Suslemesi icin:


3 dl taze cirpilmis krema(pasta kremasi olabilir)

1 yesil limon ince,halka,kesilmis

Extra:

Tart kabi,yuvarlak,20 cm'lik

Pisirmek icin kuru nohut(pismemis)

Yagli kagit

Yapilisi:


Unu bir kapta eleyin.Margarini ekleyin ve parmaklarinizla ekmek kirintisi haline gelene kadar ufalayin.Seker,yumurta sarisi,tuz ve suyu ekleyin.Yumusak bir hamur elde edene dek yogurun.

Hamuru az serpilmis un uzerinde,kalibiniza gore acin ve kalibinizi hamurla kaplayin.Kenara sarkanlari birakin.Kapladiginiz kalibinizin icini(hamuru),catal yardimiyla arayla delikler yapin.Kalibinizi daha sonra serin bir ortamda 20 dak.dinlendirin.

Firini 200 derecede isitin.Sarkan hamurlari kaliptan keskin bir bicakla ayirin.Kalibiniz metalikse merdanenizi uzerinden cevirerekte ayirabilirsiniz.Yagli kagit veya alimunyimfolyoyla hamurun uzerini kaplayin, daha sonrada kuru nohutlari esit sekilde kagidin icine yayin.

Bu sekilde tart tabanini 10 dak.pisirin.Tabani firindan alin.Nohut ve kagidi tabandan cektikten sonra,bu sekilde yine 10 dak.pisiriyoruz.

Ici icin yumurta sarilarini iyice cirpin.Yagli sutu ekleyin cirpmaya devam edin.Limonrendesi ve suyunu ekliyoruz ve karisim katilasana dek cirpmaya devam ediyoruz.

Yumurta beyazlarini temiz bir kapta kopuk haline gelene dek cirpin,sekeri ekleyin ve cirpmaya devam edin.Son olarakta limon karisimi dikatlice ekleyin ve hafif karistirmaya devam edin.

Firini 160 dereceye dusurun.Ic(limon) karisimi, pismis tabanin uzerine dokun ve bicak yardimiyla her yanina esitce yayin.Tart'i 20-25 dak pisirin,uzeri katilasana dek(firinda uzeri renk alana kadarda birakabilirsiniz).Tart'i daha sonra sogumaya birakin.

Kremayi cirpin,sIkma torbasi yardimiyla tart'in kenarlarini kremayla susleyin.Dilimlenmis limonlari ortadan ellerinizle acin,kivirin ve kremanin uzerine hafif bastirarak yapistirin.Afiyet Olsun.

Ahcinin onerisi:Tart tabanini mutfak robotundada yapabilirsiniz ama yaparken makinayi asiri derecede cevirmeyin.Once un,seker,margarin olarak cevirin daha sonra yumurta sarilarini ve suyu ekleyin.Makinenizi araliklarla cevirin.Hamur malzemesi topak olunca makinenizi kapatin ve hamuru kulak memesi olana dek yogurun.

1 opmerking:

SOFRAOZLEMİ zei

waawwwww tartta nefis olmuş..bir gördüm aşık oldum cinsinden:)..ellerine sağlık cnm