TURKSE PASTA/KAYSERI MANTISI


Soz mantidan acilmisken gelin "cin-jiaozi'sinin" yapilisini beraber izliyelim...
----------------------------------------------------
Je hebt "manti" en je hebt "chinesejiaozi" kijk ook mee hoe dit gemaakt wordt...


Ingrediënten:


  • 500 gr bloem
  • 2 eieren
  • 100 ml water of ietjes meer
  • zout

voor de vulling:

  • 300 gr gehakt
  • 1 grote ui,pellen,fijnhakken
  • zout en peper

voor de warme saus:

  • roomboter
  • rodepeper

voor de koude saus:

  • Turkse yoghurt
  • knoflook uit de knijper(de hoeveelheid mag je zelf bepalen)

extra:

  • pizzasnijder
  • 1 volle el tomatenpuree(zo nodig meer)

Bereidingwijze:

  1. Meng de bloem met de zout en doe dit in een ruime kom voor kneden.Maak een kuiltje midden breekt de eieren in,schenk beetje bij beetje water in en begin gelijkertijd ook met je andere hand met kneden.
  2. Het deeg hoort niet zo spoel te zijn maar wel hard/stevig.Voeg daarom extra bloem toe als dit nodig is.Het deeg wat over blijft mag je in de vriezer bewaren en de volgende keer een nachtje van te voren uit halen,laten ontdooien en nog even door kneden,dan is die gewoon weer gebruiksklaar.
  3. Meng voor de vulling de gehakt met uitjes en breng dit op smaak met zout en peper.
  4. Verdeel het deeg in stukken en rol ze een voor een tot een bolletje.
  5. Leg één bolletje op met bloem bestoven werkvlak.Bestrooi nog een beetje bloem over de bolletje en begin met uitrollen.Rol het deeg rond uit en gebruik af een toe een beetje bloem om het te voorkomen dat het deeg aan je handen of aan de uitroller plakt(belangrijk!!niet te veel bloem gebruiken.Anders kun je de deegjes moeilijk aan elkaar plakken.Het deegje zal niet eens plakken ben ik bang, dus extra opletten).
  6. De dikte van het lapje mag 1/2 cm zijn.Maak je de "manti" voor het eerste keer dan mag het nog ietjes dikker zijn.
  7. Snijd het lapje in kleine vierkantjes(zie de foto).Leg midden op elke vierkantje klein stukje vleesmengsel.Pak een voor een de vierkantjes en plak de hoekjes eerst aan elkaar tussen je wijsvinger en duimen.Houd het nog even zo vast en breng je alle vier vinger naar elkaar toe en plak het deegje die net ervoor open was nog dicht.controller of de hoekjes goed dicht zijn(het moet vierhoekige gevulde deegje zijn).Ga zo door totdat er geen gehakt mengsel meer is.
  8. Vul de pan met water en breng het aan kook.
  9. saus1:Meng de yoghurt met knoflook en een beetje zout.
  10. saus2:Smelt de boter in een pannetje,voeg de peper toe en laat dit even samen pruttelen.Haal het pannetje van het vuur.
  11. Gooi rustig de manti's in gekookt water met een beetje zout en kook dit rustig totdat ze gaar zijn.Haal ze uit het water met behulp van een zeefje en doe ze in diepe bordjes.Schep eerst yoghurt saus en dan de peper saus erover.Dien het warm op.Eet smakelijk.
  12. Voor mantisoep: Laat je eerst de boter in de pan smelten.Voeg daarna tomatenpuree toe,bak het samen 2 min. en schenk het water in de pan.Breng het water aan kook, voeg de gemaakte manti's toe en laat dit rustig door koken totdat de manti gaar is(roer het af en toe.denk aan spaghetti).
  13. Verdeel de mantisoep over diepe borden,schep eerst de yoghurt en dan de peper saus over.Eet smakelijk

--------------------------------------------------

Malzemeler:

  • 500 gr un
  • 2 yumurta
  • 100 ml su veya az fazlasi
  • tuz

ici icin:

  • 300 gr kiyma
  • 1 buyuk sogan,soyulmus ve ince kiyilmis
  • tuz ve karabiber

sicak sos icin:

  • tereyag
  • kirmizitozbiber

soguk sos icin:

  • yogurt
  • sarimsak

extra gereken:

  • 1 dolu yk domates salcasi
  • pizza dilimleyici

Yapilisi:

  1. Un ve tuzu karistirin ve yogurmak icin bir kaba alin.Unun ortasini acin ve yumurtalari icinde kirin.Su ilave ederken diger elinizle hamuru yogurmaya baslayin.
  2. Cok yumusak bir hamur olmamasi gerekiyor yani sert/kati bir hamur olmali.Bunu saglamak icin gerekiyorsa biraz fazla un ekleyebilirsiniz.Kalan hamuru dondurucuda saklayabilir,daha sonra bir gece onceden cikarabilir tekrar yogurduktan sonra kullanabilirsiniz.
  3. Ici icin kiyma, sogan,tuz ve karabiberi karistirin.
  4. Hamuru parcalara ayirin ve yuvarlayip,beze hazirlayin.
  5. Calisma masaniza un serpin.Unun uzerine hazirladiginiz bezelerden yerlestirin.Uzerine yine un serpin ve daire seklinde acin.Acarken arada un serpin bu hamurun ellerinize veya oklavaniza yapismasini engeleyecek(onemli!!gerekenden fazla un kullanmayin,mantiyi yaparken hamur kapanmaz/yapismaz).
  6. Actiginiz bezenin kalinligi 1/2 cm olsun.Egerki mantiyi ilk defa yapacaksaniz fazlaca kalinda yapabilirsiniz.
  7. Actiginiz bezeleri kucuk kareler halinde kesin(resime bakin).Her bir kare hamurun ortasina bir miktar kiyma karisimindan koyun.Simdi kareleri teker teker kapatin.Bunun icin once isaret ve basparmagi arasindaki koseleri yapistirin ve daha sonra dort parmaginizi birbirine deydirin az onceki acik hamuruda boylece kapatmis olun.Hamurun tamamen kapali oldugunu kontrol edin(dort koseli,icli kapali bir hamur olmali).
  8. Tencerenizi su doldurun ve kaynamaya birakin.
  9. 1.sos icin:yogurt ve sarimsagi karistirin.
  10. 2. sos icin:yagi tencerede eritin,kirmizitoz biberi ekleyin,yag kopuk olunca tencerenizi atesten alin.
  11. Mantilari kaynayan suya bir tuz ile dikkatlice atin ve pisirin.Suzgec yardimiyla mantilari sudan alin,derince tabaklara once yogurt,sonra biber karisimi sostan ekleyin ve servis yapin.Sicak tuketin,Afiyet olsun.
  12. Manti corbasi icin:yagi tencerede eritin.Domates salcasini ekleyin ve 2 dak. kavurun.Sonra su ekleyin.Su kaynayinca mantilari ekleyin ve mantilar pisene kadar kaynatmaya devam edin(arada karistirin.yani bildigimiz makarna gibi).
  13. Corbayi cukurlu tabaklara alin,yogurt ve biber sosu ekleyin.Afiyet olsun.

2 opmerkingen:

SOFRAOZLEMİ zei

canım geçmiş bayramını kutalarım..

mantıya bayılırım çok zahmetli ama yemeside bi o kadar hızlı:)çünkü çok nefiss..canımız istedi yaf.
ellerine sağlık canım

Anoniem zei

canimmm ne guzel olmus mantin bayilirim manti dedimmi akan sular durur bizim evde:)))
sapir supur blogundan ayriliyorum :)))
ellerine saglik canim sevgilerimi biraktim.