PiDE








voor 12-15 stuks
ingrediënten:
voor het deeg:
  • 600 gr bloem
  • 300 ml lauwmelk
  • 1 zakje instant gist
  • 40 ml water
  • 1 tl zout
  • 1 el suiker

Bereiding:

1.Meng de bloem,gist,zout en de suiker in een ruime kom.Maak een kuiltje midden,schenk beetje bij beetje eerst het water in en ga verder met de melk.Kneed het deeg tot hangend,spoel deeg.Rol het deeg tot een bol ,doe het terug in de kom,dek het af met schone bloem bestoven doek en laat dit een uur rijzen,totdat de volume is verdubbeld.

Bekleed de bakblikken met bakpapier en verwarm de oven voor op 180graden.

Bestrijk het werkvlak met zonnebloemolie.Verdeel het deeg in 12-15 stukken en rol ze een voor een tot bolletjes.

of

Maak het deeg in de brood machine.Doe eerst het water en melk in en dan de rest van ingrediënten voor het deeg.Kies de functie voor het deeg.Laat het deeg een uur rijzen.

voor de vulling:

  • 300 gr rundergehakt
  • 1/2 gelepaprika,fijnhakken
  • 1/2 rodepaprika,fijngehakt
  • 1 grote ui,pellen,fijnsnipperen
  • 2 tomaten,ontvellen,fijnhakken
  • 1 toetlepel peperpuree pittig
  • 1 toetlepel peperpuree zoet
  • 1 volle toetlepel becel boter
  • zout en peper
  • 3 volle el fijngehaakte peterselie

Bereiding:

2.Meng alle ingrediënten voor de vulling, in een kom goed door elkaar.

Rol de bolletjes een voor een uit met de punten van je vingers, tot een ovale lapje.Bestrijk de lapje goed in met de vulling.Laat de randjes ietsjes leeg.Klap de randen naar het midden toe en plak de punten op elkaar.Pak de gevulde lapje van beide punten(hierdoor wordt pide nog ovaler)en leg dit op de blik.Laat de pide's op die manier nog 15min. rijzen.Ga zo door totdat je klaar bent met het deeg.

extra:

  • pakpapier
  • 50-100 ml zonnebloemolie in een kommetje
  • sesam en maanzaad(desgewenst)
  • 1 ei,losgeklopt
  • 1 citroensap
  • yoghurt

3.Bestrijk de randen met losgeklopt ei en bestrooi wat maanzaad,sesamzaad erover.Schuif de blikken midden in de oven en bak de pide's 25-30 min. gaar en lichtbruin.De bak tijd kan variëren, dat ligt aan de oven zelf.

Schep citroensap en yoghurt overheen en Eet smakelijk..

--------------------------------------------

12-15 tane icin

Malzemeler:

hamur icin:

  • 600 gr un
  • 300 ml IlIk sut
  • 1 kucuk paket instant maya
  • 40 ml su
  • 1 ck tuz
  • 1 yk seker

Yapilisi:

Un, maya,tuz ve sekeri yogurma kabinda karistirin.Ortasini acin once su sonra sut olmak uzere yavas yavas ekleyerek yogurmaya baslayin.Hamur kulak memesi kiwamina gelene kadar yogurmaya devam edin.Hamuru buyuk bir beze yapin,kaba geri yerlestirin,uzerini un serpilmis temiz mutfak havlusuyla kapatin.1 saat mayalanmasini,hamurun iki kati olmasini bekleyin.

Firin tepsilerinizi yagli kagitla kaplayin ve firini onceden 180derecede isitin.

Calisma masanizi yaglayin.Hamuru 12-15 parcaya ayirin ve yuvarlayip beze hazirlayin.

veya

Hamuru ekmek makinesinde hazirlayin.Once sivi malzemeleri en sonda unu makineye alin

ve hamur yap tusunu secin.Yine 1 saat dinlendirin.

ici icin malzemeler:

  • 300 gr kiyma
  • 1/2 sari iri dolmalik biber,ince kiyilmis
  • 1/2 kirmizi dolmalik biber,ince kiyilmis
  • 1 buyuk sogan,soyulmus ve ince kiyilmis
  • 2 domates,soyulmus ve kiyilmis
  • 1 tatli kasigi aci bibersalcasi
  • 1 tatli kasigi tatlibibersalcasi
  • 1 dolu tatli kasigi sana margarin
  • tuz ve karabiber
  • 3 dolu yk kiyilmis maydonoz

Yapilisi:

Ici icin tum malzemeleri iyice karistirin.

Parmaklarinizin ucuyla bezeleri oval sekli vererek acin.Actiginiz bezelere ic malzemeden surun.Kenarlari hafif acik birakin.Simdi kenarlari ortaya dogru cevirin ve uclari ust uste gelecek sekilde yapistirin.Iki ucundan tutun(bu sayede pide yine oval seklini alacak) ve bu sekilde firin tepsinize yerlestirin.Bu sekilde yine 15 dak. dinlendirin.Bu isleme hamur bitene dek devam edin.

extra gereken:

  • yagli kagit
  • 50-100 ml siviyag
  • corekotu ve susam(istenirse)
  • 1 cirpilmis yumurta
  • 1 limonsuyu
  • yogurt

Pidelerin kenarlarina once yumurta surun sonra susam, corek otu serpin.Firin tepsilerinizi firinin orta yerine yerlestirin ve pideleri 25-30 dak. hafif kahverengi renk alana kadar pisirin.Pisme suresi degisebilir, bu firininiza bagli.

servis ederken uzerine once limonsuyu sonra yogurt dokun ve Afiyet olsun...

7 opmerkingen:

inci zei

mmmmmm,harikasın canımmm...ellerine sağlık....geçmiş bayramını ve gelecek olan yeni yılını kutlarım...kocaman sevgiler...

Emel zei

tesekkurler incicim seninde her gunun bayram tadinda gecsin
sevgiler

egeli zei

HARİKA YAPMIŞSIN EMELCİM PİDELERİ,ELLERİNE SAĞLIK CANIM.

Emel zei

tesekkur ederim sevgili egeli...

birdutmasali zei

emelciğimm.
nasılda güzeller..
bende tuzluları çok sevenlerdenim.
çok sevgiler canım.. NuNu

Elif zei

Biraz once yaptim, haaarika oldular!

Elif zei

Biraz once denedim, harika oldular!!