KóFTE met SPINAZIE/ISPANAKLI,BULGURLU KóFTE



voor 6-8 personen
Ingrediënten:

Voor de deeg:

  • 350 gram "koftelik bulgur"(turkse winkel)
  • 300 gram bloem
  • 1 el peperpuree
  • zout,peper
  • gekooktwater+ lauwwater in een ruime kom

Voor spinazie:

  • 600 gram Hollandse spinazie,gewassen
  • 120 ml olijfolie
  • zout en peper

Voor saus:

  • 120 ml olijfolie
  • 1 el peperpuree
  • 2 tenen knoflook,pellen,fijnhakken
  • snufje zout

Extra:

  • ruime bak voor om het deeg te maken
  • ondiepe dienblad, om gemaakte "kofte's"in te doen
  • een ruime,diepe pan+ een pan voor de spinazie
  • koekenpan voor om de saus klaar te maken

Bereidingwijze:

  1. Doe de bulgur in een ruime kom en maak dit helemaal vochtig met gekookt water(gebruik een lepel)en zet hem even aan de kant.
  2. Pak de ruime kom met bulgur en doe de peperpuree,zout en peper in.Voeg de bloem toe en begin met kneden tot er een spoel deeg ontstaat.Gebruik lauwwater als het nodig is.
  3. Maak je handen een beetje vochtig en pak een stukje van het deeg.Verdeel dit ook in twee stukjes ter grootte van een noot.Maak tussen je handen weer vochtig en draai de stukjes tot een mooie bolletjes.Druk met je wijsvinger in de bolletjes en maak er een kuiltje in en leg ze daarna op de dienblad.
  4. Ga zo door totdat je klaar bent met het deeg.
  5. Vul de pan met water en breng dit aan kook.
  6. Laat rustig de bolletjes in het gekookt water vallen en laat het water met bolletjes op laag vuur door koken totdat de bolletjes gaar zijn.Ongeveer 30min..
  7. Maak tussendoor de spinazie klaar.Verhit de olie in de pan,voeg de spinazie toe en bak dit al roerend een paar min..Breng het op smaak met zout en peper.Verlaag het vuur en laat de spinazie nog 10-15 min.sudderen.
  8. Giet de "kofte's" af in een gieter en doe ze terug in de kom.
  9. Verhit de olie in de pan,voor de saus en meng de knoflook,peperpuree,zout erdoor.Haal de pan van het vuur.
  10. Roer de saus door de "kofte's".
  11. Schep de spinazie in een ovale bord en verdeel de "kofte's" over de spinazie heen of meng het gewoon door elkaar.Dien het gerecht warm op.Eet smakelijk

-----------------------------------------------------

6-8 kisilik

Malzemeler:

Hamuru icin:

  • 350 gram koftelik bulgur
  • 300 gram un
  • 1 yk bibersalcasi
  • tuz,karabiber
  • kaynamis su+kapta ilik su

ispanak icin:

  • 600 gram Hollanda ispanagi,temizlenmis(kucuk yaprakli)
  • 120 ml zeytinyagi
  • tuz,karabiber

sosu icin:

  • 120 ml zeytinyagi
  • 1 yk bibersalcasi
  • 2 dis sarimsak,soyulmus,ince kiyilmis
  • tuz

extra gereken:

  • genis kap,hamuru yogurmak icin
  • tepsi yapilan kofteleri yerlestirmek icin
  • genisce tencere kofteleri haslamak icin+tencere, ispanagi pisirmek icin
  • teflon sosu hazirlamak icin

Yapilisi:

  1. Bulguru yogurma kabina alin ve kaynamis suyla nemlendirin(yemek kasigi kullanin).Kenarda dinlendirin.
  2. Yogurma kabini alin ve bulgura salca,tuz ve karabiberi ekleyin.Unu ekleyerek yogurmaya baslayin.Kivami gelene dek yogurun ve yogururken gerekirse ilik su kullanin.
  3. Avuclarinizi nemlendirin ve hamurdan kucuk bir parca kopartin.Bu parcayi yine findik buyuklugunde iki parcaya ayirin.Avuclarinizi yine nemledirin ve parcalari puruzsuz yuvarlayin.Isaret parmaginizi kullanin ve yuvarlamalarda cukur yapin ve tepsiye koyun.
  4. Hamur bitene dek bu sekilde devam edin.
  5. Tencerenizi su doldurun ve kaynatin.
  6. Yaptiginiz kofteleri suya yavasca atin ve dusuk ateste pisirmeye baslayin.Kofteler pisene de kaynatmaya devam edin.Yaklasik 30 dak.
  7. Buarada ispanagi pisirmeye baslayin.Bunun icin zeytinyagi tencerede kizdirin ispanagi ekleyin,surekli karistirarak bir kac dak. pisirin.Damak zevkine gore tuz ve karabiber ekleyin ve ispanagi 10-15 da. daha dusuk ateste pisirmeye devam edin.
  8. Haslanan kofteleri suzgece alin,daha sonra tekrar kaba aktarin.
  9. Sosu icin teflonda zeytinyagi kizdirin.Sarimsak,salca ve tuzu ekleyin karistirin ve teflonu atesten alin.
  10. Sosu koftelerle karistirin.
  11. Ispanagi servis tabagina alin,kofteleri uzerine yayin veya beraber karistirin.Sicak servis yapin.Afiyet olsun

Geen opmerkingen: