APFELSTRUDEL / MADE IN HOLLAND



voor 4 personen
ingrediënten:
  • 3 zure appels
  • sap van een 1/2 citroen
  • 20 g suiker
  • 100 g gewelde rozijnen, uitgelekt
  • 1 tl kaneel
  • 2 el custardpoeder
  • 1 el maïzena
  • 6 vellen bladerdeeg(met een beetje water aan elkaar plakken.vorm een rechthoek en rol het stukje uit), ontdooid
  • 1 eidooier, losgeklopt
  • 6 stuks walnoten, verkruimeld

extra nodig:

  • bakpapier

Bereidingwijze:

  1. Schil de appels.Verwijder de klokhuizen en snijd alles in kleine blokjes.Meng het citroensap met de suiker.Meng de appelstukjes,walnoten en uitgelekte rozijnen met het citroen- suiker - mengsel.Meng de kaneel met het custardpoeder en het maïzena.Meng de appelstukjes met het kaneelmengsel.
  2. Verwarm de oven voor op 200graden.
  3. Leg het bladerdeeg op een stuk bakpapier.Schep de appelmengsel in het midden van het deeg.
  4. Vouw de ene deeghelft over het appelmengsel.Bestrijk de bovenkant van het deeg met een beetje water en vouw de andere deeghelft erover.Druk de zijkanten goed dicht zodat het appelmengsel er niet uit kan lopen.Rol de strudel met behulp van het bakpapier om, zodat de naad aan de onderkant zit.
  5. Bestrijk de bovenkant met eidooier en bak de strudel 20-25 min. in de oven gaar en rondom goudbruin.
  6. Laat iets afkoelen en snijd de strudel met een scherpe mes in 4-6 stukken.

Voor het vanillesaus:

  1. Verhit 250 ml melk + 250 ml slagroom in een pan met een opengesneden vanillestokje.
  2. Houd dit 5 min. tegen de kook aan
  3. Klop een theelepel maïzena los met een eetlepel koud water en vervolgens met 2 eierdooiers, een heel ei en 50 g suiker tot een romige massa.
  4. Haal het vanillestokje eruit.Schenk nu de hete vanillemelk al roerend bij het eiermengsel, verwarm nog even al roerend op middelhoogvuur tot de saus bindt.
  5. Even zeven en direct warm serveren.

Eet smakelijk

-----------------------------------------------

4 kisilik

Malzemeler:

  • 3 eksi elma
  • 1/2 limonsuyu
  • 20 gr seker
  • 100 gr suda beklemis ve suzulmus kuru uzum
  • 1 ck tarcin
  • 2 yk misirunu
  • 1 yk nisasta
  • 6 parca milfoy hamuru, erimis (yanyana dizin yapistirin,biraz oklavayla acin, dikdortgen sekli yapin)
  • uzerine surmek icin 1 yumurta sarisi
  • 6 ceviz ici parcalari

extra gereken:

  • yagli kagit

Yapilisi:

  1. Elmalari soyun.ortasini(cekirdeklerini) cikarin ve kucuk ince dilimler halinde dograyin.Limon suyu ve sekeri karistirin.Elmalar,cevizler ve uzumleri limon- seker karisimi ile karistirin.Ayri bir kapta tarcin nisasta ve misir unu karistirin ve bu karisimi elmalara ekleyin ve son kez iyice karisitirin.
  2. Firini 200derecede isitin.
  3. Milfoy hamurunu yaglikagit uzerine serin ve elma karisimi hamurun orta yerine yerlestirin.
  4. Hamurun kenarlarini orta yerine katlayin biraz su ile yapistirin.Kenarlarinin akmamasi icin iyice kapatin(yapistirin) elma karisimi akmasin.Icli hamurun kapatiginiz yonu alta gelecek sekilde yagli kagida yerlestirin(cevirin).
  5. Hamurun uzerine yumurta sarisi surun ve firinda 20-25 dak. etrafi kahve renk/altinsarisi alana kadar pisirin.
  6. Biraz soguduktan sonra Apfelstrudel'i keskin bir bicakla 4- 6 parcaya bolun.

Vanilyasosu icin:

  1. Kucuk bir tencereye 250 ml sut ve 250 ml kremayi, ortasi acilmis vanilya cubuguyla isinmaya birakin.
  2. Karisimi kaynama noktasina getirin.
  3. Bir caykasigi nisastayi bir yk soguk su ile karistirin.Bu karisima 2 yumurta sarisi+1 yumurta ve 50 g sekeri ekleyin ve iyice cirpin.
  4. Vanilya cubugu sut karisimdan cikarin ve bu karisima yumurta - seker karisimi ekleyin.Surekli karistirarak orta ateste (hafif)katilasmasini saglayin.
  5. Sosu suzgecten gecirin ve zaman kaybetmeden apfelstrudel dilimleriyle servis yapin(sosun ozeligi , sicak servis edilmesi).

Afiyet olsun

8 opmerkingen:

ÖZGÜLUNTARİFLERİ zei

Emelcigim cok nefis gorunuyor canim ellerine saglik.
SEVGİLER.

egeli zei

EMELCİM ,NEFİS GÖRÜNÜYOR ,ÇOK BEĞENDİM ,ELLERİNE SAĞLIK CANIM ...OLSADA YESEK,ÇOK ACIKTIM:))))

GELİNCİK MUTFAK zei

ellerine sağlık...bende denedim...çok güzel oldu...yeni şeyler deniyorum...okullar tatil oldu.çocuklar değişik şeyler istiyor...sevgiler...

Leyya zei

çok leziz görünüyor arkadaşım.elmanın bol oldugu şu zamanlarda denemek isterim doğrusu.eline sağlık.

defneylebirlikte zei

emelciğim nefis bişey bu.ellerine sağlık..

Betül zei

mmm her biri nefis görünüyor, ellerine sağlık.

Anoniem zei

een vraagje is nisasta hetzelfde als maizena,want als ik het vertaal is het zetmeel...
bedankt

Emel zei

Ja hoor, het is zelfde als maizena