voor 8-10 personen
Ingrediénten:
Voor beslag:
- 300 gram bloem
- 1 instant droge gist(7gram)
- snufje zout
- 400 ml water(het kan ietsjes meer of minder)
voor bakken:
- 1 liter zonnebloemolie + zet een klein hoeveelheid in een kommetje klaar
voor siroop:
- Kook 600 gram suiker met 1,2liter water gedurende 50min..Roer wel na 25min. 1 el citroensap door.Laat de siroop daarna goed afkoelen.
extra:
- een pan voor het bakken
- een ruime kom om gebakken bolletjes in te doen
- een kom om de beslag in te maken
- 1 eetlepel
- amandelschijfjes voor garnering
Bereidingswijze:
- Meng de bloem,de gist en de zout in de kom.Maak een kuiltje in de bloem en schenk langzaam het water in en ga gelijkertijd met je andere hand verder met mengen tot een mooi glad oliebol beslag ontstaat(niet te waterig!).Laat het deeg 30 min.rusten.
- Verhit de olie in de pan voor het bakken en zet de kommetje olie klaar.
- Maak een vuisje in het beslag,dop de lepel met je andere hand in de kommetje olie.Haal nu met de lepel het beslagje die net tussen je duim en wijsvinger uit komt en laat dit rustig in voorverwarmde olie vallen.Ga zo door totdat de pan vol is met de bolletjes.
- Bak de bolletjes net als oliebollen, rondom bruin.Haal de gebakken bolletjes uit de olie en laat ze 2-3 min. in afgekoelde siroop.Herhaal num.3. en als je weer bijna klaar bent met bakken,haal je vorige bolletjes uit de siroop doe je ze in de kom.
- Op die manier ga je aan het werk totdat er geen beslag meer is.Dus eerst bakken, 2-3 min. in siroop laten en vervolgens in het kom doen.
- Giet overgebleven siroop over de oliebolletjes af.
- Serveer het warm en garneer het met amandelschijfjes.Eet smakelijk
-----------------------------------------------------
8-10 kisilik
Malzemeler:
Hamuru icin:
- 300 gram un
- 1 paket instant maya(7 gram)
- cimdik tuz
- 400 ml su(azi veya fazlasi olabilir)
Kizartmak icin:
- 1 litre siviyag+kizartirken kucuk bir kapta
Serbeti icin:
- 600 gram toz sekeri 1,2 litre su ile 50 min.kaynatin.25 dak. sonra 1 yk limonsuyu eklemeyi unutmayin.Serbeti sogumaya birakin.
Extra gereken:
- Tencere kizarmak icin
- Genis bir kap pisen lokmalari koymak icin
- Kap hamuru yapmak icin
- 1 yk
- File badem, servis ederken
Yapilisi:
- Unu,maya ve tuzu kapa alin.Suyu yavas yavas ekleyin ve yumusak bir hamur haline getirin.Pankek hamurundan daha kati olmali.Hamuru 30 dakika dinlendirin.
- Yagi tencerenize alin ve kizdirmaya baslayin.Buarada kucuk kaptaki yagi yaninizda bulundurun lokmalari yaparken gerekecek.
- Simdi elinizle hamurun icinde yumruk yapin.Diger elinizle yemek kasigini yaga batirin.Bu kasikla diger yumruk yaptiginiz elinizin bas ve iseret parmagi arasinda cikan hamuru alin ve yavasca kizgin yagin icine atin.Bu sekilde kizgin yag lokma toplariyla dolana kadar devam edin.
- Tamamen renk alana kadar kizartin/pisirin lokmalari.Pisen lokmalari yagdan alin ve soguk serbetin icinde 2-3 dak. bekletikten sonra baska bir kaba alin.
- Simdi 3.num. tekrarlayin ve ayni sekilde serbetin icinde bekletin pisen lokmalari.Hamur bitene dek bu sekilde devam ediyoruz.
- Artan serbeti lokmalarin uzerine dokuyoruz.
- Servise hazirlarken file badem kullaniyoruz.Taze tuketelim cunku lokmalar iki gunden sonra sekerlenebiliyor.Afiyet olsun
8 opmerkingen:
Çok ilginç yaklaşık 5 dakika önce lokma tatlısı geçiyordu aklımdan sayfayı bir açtım lokmalar karşımda
Ellerinize sağlık yemiş kadar oldum...
Elinize saglik ne zamandir yapmak istiyordum
Sevgi
Nefis... eline sağlık Emel.
whiteistcafe.blogspot.com
Sevigyle.
Hmmm lekker! :)
Çok seviyorum ben bu tatlıyı ama kendim yapmaya cesaret edemiyorum. Pek becereikli degilim malesef bu konularda. Ama annem güzel yapar. Ne olursa olsun, bir ara denemek isyiyoruum :)
Ellerinize saglık. Afiyet olsun. İftara tatlı hazır sizin :)
lokmalar muhteşem görünüyor.ramazanın vazgeçilmez tatlısıdır.nefissss.ellerine sağlık.
nefissss.çook severim çook.ellerine sağlık.olsa da yesemmm.
Lokma tatlisini cok severim.Özellikle yazin Izmirde sokakta lokma döktüren cok oiluyor.Birkac sokak öteden bile kokusunu almak mümkün.Doya doya yiyoruz:)
Cok güzel olmus lokmalar ellerine saglik
WIj hebben ook van deze lekkere bolletjes gehad op vakantei. Hier hadden ze een lekkere chocolade achtige saus bij.
Weet iemandook wat dat is en hoe ik dit kan maken?
Een reactie posten