GEVULDE PAPRIKA's en WIJNBLADEREN(DOLMA en SARMA)/BiBER DOLMASI ve YAPRAK SARMASI








Voor 6-8 personen
duur:2 uur
Ingrediénten:
  • 10 stuks groene paprika,klein(Turkse winkel)
  • 200 gram wijnbladeren op zuur (Turkse winkel),nachtje in het schone koude water laten en tussendoor het water afgieten en weer schone water in doen.Voor gebruik weer afgieten en de takjes verwijderen.
  • 2 uien,pellen en fijnhakken(gebruik hakmolen en hak alle groente achter elkaar)
  • 3 grote tomaten,ontvellen en hakken
  • 4 tenen knoflook,pellen en hakken
  • 100 ml olijfolie
  • 4 takjes koriander of peterselie,fijngehakt
  • 1 el peperpureé
  • 250 gram rijst(tosya),schoon gespoeld
  • 200 gram gehakt
  • 1 toetlepel droge muntkruimel
  • zout en peper

extra:

  • 1/2 citroen in 3-4 ringen gesneden
  • 1 tomaat in 4-6 ringen gesneden
  • 200 ml olijfolie
  • 1 of 1,5 liter water
  • een kookpan en een maat klein dekseltje
  • een hitte bestendig bakje met dekseltje,potje enz. om water in te doen.Gebruiken alleen tijdens het koken,als een opdruk .
  • Een kom voor om de mengsel in te mengen
  • extra kookpan voor paprika's

Bereidingswijze:

  1. Snijd de kopjes van de paprika's af en verwijder de groentevlees ervan.Gooi de kopjes niet weg,gebruik ze later als een dekseltje op de paprika "dolma's".
  2. Hak de uien,tomaten,koriander of peterselie en de knoflook fijn in de hakmolen en doe ze in de kom.Roer de peperpureé,olijfolie,rijst,gehakt en de muntkruimel goed erdoor.Breng het nog op smaak met zout en peper.
  3. Vul de paprika's half in met de rijst mengsel en zet de dekselt'jes erop.Zet de gevulde paprika's vervolgens netjes in de pan tegen elkaar aan(voorkom dat ze tijdens het koken niet omvallen),giet 100 ml olijfolie eroverheen en vul de pan met water totdat de paprika's half gedekt zijn.
  4. Kook de gevulde paprika's 5 min. snel en daarna 30 min. door laten koken op laag vuur.Haal het van vuur en laat de "DOLMA's"15 min.rusten
  5. Zet de afgegoten wijnbladeren klaar en leg het één voor één goed open op de werkplek(zie de foto).Vul de wijnbladeren in zoals eerder gegeven aanwijzingen num. 4. en 5..
  6. Leg de tomaat en de citroen ringen op de opgerolde "sarma's" in de pan.Giet 100 ml olijfolie over de "sarma's" heen
  7. Zet daarna de kleinere pan dekseltje erop.Schenk het water rustig eroverheen.Vul nu hittebestendig bakje met water en sluit hem goed dicht.Leg dit als een zware opdrukker op de kleine dekseltje.
  8. Kook de wijnbladeren"sarma's"5 min. snel,verlaag het vuur daarna en laat het gerecht nog 45-50 min. doorkoken.
  9. Haal de zware water gevulde potje eraf.Giet het water van de sarma's half af.Neem het dekseltje die er nog op ligt eruit en proef van de "sarma's"en kijk of de rijstvulling goed gaar is.Zet de deksel van de pan zelf weer dicht en laat het gerecht nog minstens 15 min. aan de kant rusten.
  10. Schenk yoghurtsaus(mengsel van yoghurt,knoflook,zout en eventueel gemalen peper,muntkruimel en een beetje olijfolie) bij het opdienen.Eet smakelijk

-------------------------------------------

6-8 kisilik

zaman:2 saat

Malzemeler:

  • 10 kucuk yesil dolmalik biber
  • 200 gram yaprak,yapraklar salamura ise onceki aksamdan suda bekletin.Arada suyunu degistirin.Kullanima yakin dallarini kesin ve suyunu suzun.
  • 2 sogan,soyulmus,mutfak robotunda kiyilmis(sebzeleri sirasiyla makinede kiyin)
  • 3 domates,soyulmus,dogranmis
  • 4 dis sarimsak,soyulmus ve kiyilmis
  • 100 ml zeytinyagi
  • 4 dal maydonoz,yikanmis,kiyilmis
  • 1 yk bibersalcasi
  • 250 gram pirinc(tosya),yikanmis
  • 200 gram kiyma
  • 1 tatlikasigi kurunane
  • tuz ve karabiber

extra:

  • 1/2 limon 3-4 halkalara kesilmis
  • 200 ml zeytinyagi
  • 1-1,5 litre su
  • 1Yemek tenceresi ve(buyuk tencerenin bir kucugu) bir kucuk tencere kapagi sarmalarin uzerini kapatmak icin
  • sicaga dayanikli bir kap,kapakli.Su doldurup uzerine basmak icin veya herkesin klasik bir sekilde kullandigi gibi temizlenmis bir tas.
  • 1 kap icini hazirlamak icin
  • extra tencere biber dolmalari icin

Yapilisi:

  1. Biberleri yikayin, icini temizleyin ve basliklari atmayin daha sonra kapak olarak kullanin.
  2. Sogan,domates,maydonoz ve sarimsaklari robotta kiyin ve karistirma kabina alin.Salca,100 ml zeytinyag,pirinc ve kiymayi ekleyin ve iyice karistirin.Damak zevkinize gore tuz ve karabiber ekleyin karistirin.
  3. Biberleri yarim sekilde ic malzemeyle doldurun.Basliklarini yerlestirin.Bu sekilde yanyana tencerenize yerlestirin(pisme esnasinda dusmemelerine dikkat edin.biberlerin uzerine 100 ml zeytinyagi gezdirin.Biberlerin yarisina gelecek sekilde su ekleyin tencerenize.
  4. 5 dakika yuksek ateste kaynattiktan sonra,biberleri 30 dak. dusuk ateste pisirmeye devam edin.Tencerenizi ocaktan alin 15 dak. dinlendirin.Tencerenizdeki fazlaca suyu yarimlarin.
  5. Suyu suzulmus yapraklari teker teker sarin.Daha once resimlerle gostermistim ve yukaridada link verdim,bakmak istersiniz diye dusundum.Yapraklari elinizde saramiyorsaniz benim gibi bir temiz zemindede sarabilirsiniz.
  6. Domates ve limon dilimlerini sarmalarin uzerine yerlestirin.100 ml zeytinyagi sarmalarin uzerinde gezdirin.
  7. Kucuk tencere kapagi sarmalarin uzerine kapatin.sicaga dayanikli kapakli kabi su doldurun,kapagini sikica kapatin ve kapagin uzerine yerlestirin.
  8. Suyu ekleyin ve 5 dakika yuksek ateste pisirin yemeginizi.Dusurun atesi ve bu sekilde 45-50 dakika sarmalari pisirmeye devam edin.
  9. Su dolu kabi cikarin tencerenizden.Sarmalarin suyunu yarimlayin/dokun.Tencere kapagini kaldirin sarmalarin tadina bakin.Tencerenin kendi kapagini kapatin 15 dakika dinlendirin yemeginizi.
  10. Sarimsakli yogurtla servis yapabilirsiniz.Afiyet olsun

7 opmerkingen:

defneylebirlikte zei

canım dolmana özellikle de sarmana bayıldım.ellerine kollarına sağlık canım..ama şu kelime doğrulamayı kaldır artık..yazması zor oluyor..sevgiler..

ozlemle zei

Merhaba.Cevabi biraz geciktirdim üzgünüm.Blogcuda sorunlar yasayinca bloggerdede bi blog actim.Yazi ekledigimde ikisinede ekliyorum simdilik.
Dolmalar nefis ellerine saglik.

ikizlerinannesi;keskinli zei

asla hayir demez bence kimse dolmaya ellerine saglik enfes olmus sevgiler


Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesinde, kainatın yaratıcısı ve alemlerin Rabbi bağışlayıcı ve acıyıcı yüce Allah tüm dualarınızı kabul etsin.

defneylebirlikte zei

Kadir gecemiz mubarek olsun ...
Dualarda buluşalım....
Selamlar....
Sevgiler...

sofraozlemi zei

canım kadir gecen mübarek duaların kabul olsun.hayırlı kandiller dilerim.


dolmalar nefis en çok sevdiğim şeyler ellerine sağlık..

Gelin Ayşe zei

Amanıın dolmalar agzımı sulandırdı valla :))) Ellerine saglık. Pişirirken limon bizde koyarız ama domates koyuldugunu gercekten ilk kez görüyorum. Mutlaka deneyecgim! :))

Kadir gecen mubarek olsun ..

Anoniem zei

Webmaster cok tesekkurler...

Selamlar Burcu