GEVULDE BOLLETJES/iCLi KóFTE




Gefrituurde en gekookte "Koftes"
Klik op de foto voor een grotere afbeelding
------------------------------------------
Kizartilmis ve haslanmis icli kofte
fotografi buyuk gorebilmek icin uzerini tiklayin
------------------------------------------
voor 50 stuks
Ingrediënten:
  • 500 gram gehakt
  • 4 grote uien,fijngehakt in de molen
  • 50 gram bakboter
  • 3 takjes peterselie,schoon gespoeld en fijngehakt
  • 3 el fijngehakt verse muntblaadjes
  • zout,peper,gemalenpeper,rodepeper
  • 1 el peperpuree'
    voor het deeg:
  • 200 gram gehakt,2-3 keer achterelkaar gemalen bij de slager(desgewenst.ik heb het zelf niet gebruikt omdat wij het niet zo lekker vinden.originele "icli kofte" deeg wordt met gehakt gemaakt
  • 500 gram "koftelik bulgur"
  • 500 gram bloem of 200 gr gehakt en 300 gram bloem
  • 1 el peperpuree
  • zout,eventueel peper
  • gekookt water+ lauwwater
    voor de saus:
  • olijfolie
  • peperpuree
  • knoflook uit de knijper of fijngehakt
    extra:
  • ondiepe dienblad om koftes erop te doen,tijdens het maken
  • ruimekom voor het deeg
  • een pan voor het koken
  • frituurpan om het te frituren
    Bereidingwijze:
    1. Doe de bulgur in een ruime kom en maak dit helemaal vochtig met gekookt water(gebruik een lepel)en zet hem even aan de kant.
    2. Maak daarna de vulling klaar.Bak de gehakt met boter zoals je gewend bent.Voeg de uien toe en bak het nog 10 min. samen op laag vuur.Roer de peperpuree goed erdoor en doe de peterselie,munt blaadjes bij.Nog even door bakken en op smaak brengen met zout,peper,gemalenpeper en rodepeper.Nog 2 min. door bakken.Haal de pan van het vuur en laat de mengsel aan de kant goed afkoelen.
    3. Maak tussendoor het deeg klaar.Pak de ruime kom met bulgur en doe er de peperpuree,zout en peper in.Voeg de bloem of de combinatie met gehakt toe en begin met kneden tot er een spoel deeg ontstaat.Gebruik lauwwater als het nodig is.
    4. Maak je handen een beetje vochtig en pak een stukje van het deeg en kijk of er eenvoudig kuiltje in kan.Zonder een scheur,het moet zo stevig genoeg zijn om eenvoudig een kuiltje in het deeg te kunnen maken.Anders moet je nog even door kneden en als dat nodig is,voeg je nog extra bloem toe.
    5. Als je denkt dat het deeg genoeg stevig en spoel is, dan begin je met "kofte's".Maak een kom lauwwater klaar voor tijdens maken van koftes om je handen tussendoor vochtig te maken.Maak eerst stuk of 10 gelijke bolletjes klaar ter grootte van een ei of ietsjes groter.
    6. Maak tussen je handen vochtig met water en pak er een bolletje.Ga nu voorzichtig een kuiltje in maken.Vul het vervolgens met afgekoelde mengsel in(als je dit gerecht voor het eerst maakt,vul het dan niet zo vol.Kijk eerst of uberhoud een gevulde bolletje ontstaat.Daar gaat het uiteindelijk om).
    7. Maak de gevulde deeg voorzichtig dicht.Plak alle puntjes bij elkaar met je punt van je wijsvinger en duim.Maak je handen vochtig als dat nodig is(niet veel), dit voorkomt dat het deeg onnodig aan je handen blijft plakken.
    8. Geef nu tussen je handen mooie, ronde vorm en de "kofte" is klaar.Ga zo door totdat je klaar bent met het deeg.
    9. Wil je gekookt "koftes"? dan kun je de "koftes" in gekookt water gooien en 20 min. rustig door laten koken.Of bak je de "koftes" gewoon in de frituurpan.
    10. Als toch te veel "koftes" zijn voor de maaltijd,bewaar dan de helft in diepvries.Dan heb je kant- en - klare "koftes" bij de hand voor de volgende maaltijd.
    11. Meng de olijfolie,knoflook en de peperpuree voor het saus.
    12. Bestrijk de "koftes" met saus en dien ze warm op.Eet smakelijk
      --------------------------------------------------------------
      50 tane kofte icin
      Malzemeler:
    • 500 gram kiyma
    • 4 buyuk sogan,robotta ince kiyilmis
    • 50 gram margarin
    • 3 dal maydonoz,yikanmis ve ince kiyilmis
    • 3 yk kiyilmis tazenane
    • tuz,karabiber,pulbiber,kirmizitozbiber
    • 1 yk bibersalcasi
      Hamuru icin:
    • 200 gram kiyma,2-3 defa cekilmis(kendim kullanmadim cunku biz evde kiymalisini sevmiyoruz,sadece icine kullaniyorum.Orijinel icli kofte bilindigi gibi ici kadar disida kiymayla yapiliyor)
    • 500 gram koftelik bulgur
    • 500 gram un veya 200 gram kiyma,300 gram un
    • 1 yk bibersalcasi
    • tuz,istenirse karabiber
    • ilik su
      sosu icin:
    • zeytinyag
    • bibersalcasi
    • sarimsak,pure halinde veya ince kiyilmis
      extra gereken:
    • Tepsi,yapilan kofteleri koymak icin
    • legen/kap hamuru yapmak icin
    • tencere kofteleri pisirmek icin
    • kizartma tenceresi,kofteleri kizartmak icin
      Yapilisi:
    1. Bulguru kaba alin ve onceden kaynamis su ile nemlendirin ve bekletin(karistirmak icin kasik kullanin).
    2. Buarada icini hazirlamaya baslayin.Kiymayi herzamanki gibi margarinle kavurun.Soganlari ekleyin ve 10 dak.dusuk ateste kavurmaya devam edin.Kiyma karisimina salca,maydonoz ve naneyi ekleyin,karistirin.Biraz daha kavuruduktan sonra damak zevkine gore tuz,karabiber,pulbiber ve tozbiberi ekleyin ve yaklasik 2 dak. daha kavurmaya devam edin.Ic malzemeyi atesten alin ve sogumaya birakin.
    3. Bu arada hamuru yapmaya baslayin.Nemlendirdiginiz bulgura salca,tuz ve karabiberi ekleyin.Daha sonra unu veya un kiyma karisimini ekleyerek hamuru yogurmaya baslayin.Ele yapismicak kolay sekil alacak kivama gelene kadar hamuru yogurun.Yogururken gerekiyorsa ilik su kullanin.Simdi avuclarinizi nemlendirin,hamurdan bir parca alin ve kivami gelmis kolay sekil alinabiliyormu diye deneyin.Hamurda kolayca cukur yapilabilecek,kofteleri yaparken parcalanmayacak bir hamur olmali.
    4. Egerki hamur kivami gelmemiste yogurmaya devam edin ve gerekiyorsa birazda un ekleyin.
    5. Hamur kivami bulduysa,birde yaninizda ilik su bulundurun kofteleri yaparken avuclarinizi nemlendirmek icin.Simdi hamurdan 10 tane kadar parca kopartin,yumurta buyuklugunde veya daha buyugu olabilir ve bunlari yuvarlayin.Teker teker kofteleri yapmaya baslayin ama once avuclarinizi nemlendirin.
    6. Ic malzemesi doldurulabilecek buyuklukte cukur yapin,ilk kez yapiyorsaniz ic malzemeyi fazla doldurmayin cunku kapatmasi zor olur(sonucta hamurun parcalanmamasi gerekir).
    7. Simdi ic dolu kofteyi dikkatlice kapatin.Yani uclari birbirine yapistirin ve bunun icin isaret,bas parmaginizin uclarini kullanin.Avuclarinizi nemlendirmeyi unutmayin(fazla degil),bu hamurun elinize yapismasini engeller.
    8. Hamuru kapattiniz simdi avuclarinizin icinde kofteye sekil verin ve kofteniz hazir.
    9. Hamur bitene dek bu islemleri tekrarlayin.
    10. Kofteleri haslamakmi istiyorsunuz? ozaman kofteleri onceden kaynamis suya atin ve 20 dak. pisirin.Veya kofteri firiturde kizartin.
    11. Yok kofteler simdilik fazla diyorsaniz yarisini dondurucuya atin.Diger oyunlerde kofteleriniz bitmis hazir olur.
    12. Salca,zeytinyag ve sarimsak karisimi yapin.Kofteleri servis ederken uzerine surun.Afiyet olsun

    5 opmerkingen:

    Anoniem zei

    Bu nasıl emek emek bir tarif, supper :)
    Benim böyle bir tarif için epey bi fırın ekmek yemem lazım :)Ellerine sağlık...
    Canım bu arada, izin ne demek, çok mutlu oldum, ben de ekledim hemen :)
    Anlıyorum seni, benim de bir kızım var, bazen değil takip edebilmek çoğu blogdan haberim bile yok hala..
    Düzenlediğim bu etkinlik sayesinde tanıma fırsatı buldum sizleri..Bir boş vakitte ordaki tüm arkadaşları ekliycem güya listeme..Aynı dertten muzdaripiz yani senle, yoğunluktan.. :)
    Sevgiler..
    Eda
    birdemetfeslegen

    inci zei

    canımm mis gibi bvir köfte olmuşşş...ellerine sağlık şekercim:)gurbet ellerde neler neler yapıyorsun emelim ya,valla kıskandım....bebişleri öperim:))

    kitchensweetkitchen zei

    Çok lezzetli görünüyorlar.İnsanın elini uzatıp alası geliyor.Ellerine sağlık:)

    defneylebirlikte zei

    en sevdiğim yemektir içli köfte.ellerine sağlık canım..

    Anoniem zei

    veel geleerd