SOEP met BALLETJES, KOMIJN EN CITROEN / EKSILI KIMYONLU KOFTE








Ingrediénten voor het balletjes deeg:

250 g ince bulgur ( te vinden in een turksewinkel)
150 g meel of gehakt
1 ui, fijngesnipperd
2 el fijngesneden peterselie
1 el zoete peperpuree
komijn
peper
rodepeper
zout
gekookt water

voor het saus/soep:

30g roomboter
1 el zoetepeperpuree
1 el tomatenpuree
1 tl verkruimeld munt blaadjes ( te vinden in turkse winkel)
1,5 kipboulion (verkruimeld)
 2 -2,5 lt water

Serveren met 2 el citroensap ( per portie )

extra: 2 dienbladen, soeppan,

Bereiding:

1. Maak bulgur in een ruime, ronde roestvrijstaal dienblad met gekookt water helemaal vochtig en laat het aan de kant even afkoelen.

2. Voeg de meel (of gehakt), ui, peterselie, peperpuree, toe en breng het op smaak met komijn, zout, peper, rodepeper. Kneed het mengsel tot soepel deeg met behulp van warm water. Probeer tijdens kneden of je al eenvoudig kleine balletjes kan maken. Maak je handpalmen steeds beetje vochtig om balletjes goed tussen je handpalmen kan ronden. Gemaakte rondjes leg je vervolgens in een met bloem bestoofde blik/dienblad.

3. Doe de soeppan met de boter erin op het vuur. Voeg de muntkruimel, tomaten en peperpurree toe en laat ze samen even snel bakken (dit doe om de geur van het puree zoveel mogelijk te verminderen). Giet 2 - 2,5 lt water in de pan en verkruimel de bouillon erin. Breng het mengsel aan kook. Doe vervolgens ook de balletjes erin en laat de soep op matig vuur, met de deksel verder koken. Haal de soep na 25 min. van het vuur  en laat het aan de kant 10 min. rusten.

4. Garneer de soep met peterselie blaadjes, voeg 2 el citroensap toe en serveer het warm. Erg lekker, Afiyet olsun!

---------------------------------------------------------------------

Kimyonlu Eksili Kofte

Kofte icin Malzemeler:

250 g ince bulgur (koftelik bulgur)
150 g un veya kiyma
1 orta boy sogan, ince dogranmis
2 yk ince kiyilmis maydonoz
1 yk tatli bibersalcasi
kimyon
karabiber
kirmizibiber
tuz
kaynamis su

Corba icin gereken:

30 g tereyag
1 yk tatli bibersalcasi
1 yk domatessalcasi
1 ck kuru nane
1,5 tablet tavuk bulyon
2-2,5 lt su

Tercihe gore limonsuyu ile servis yapilir

extra gereken: iki tepsi ve corba tenceresi:

Yapilisi:

1.Bulguru tepsiye alin ve kaynamis su ile tamamen nemlendirin ve ilimaya birakin.

2.Kofte icin gereken malzemeleri bulgura ekleyin ve sicak su yardimiyla yogurmaya baslayin. Kofte hamuru yuvarlanabilir kivama gelince kofteleri yapmaya baslayin.Kofteleri yaparken avcunuzu surekli nemlendirin.

Un serpilmis diger tepsiye, bilye buyukluyunde, yuvarladiginiz kofteleri koyun.

3.Tereyagi tencerede eritin. Salca ve nane ekledikten sonra bir kac dakika orta ateste soteleyin. Son olarak su, ufalanmis bulyon ve yeterince tuz ekledikten sonra kaynamaya birakin. Kofteleri bu corbanin icine atin ve kisik ateste 25 dakika pisirin. 10 dakika beklettikten sonra, limonsuyu ve sicak servis yapin.

4. Sunum icin maydonoz kullanilabilir. Afiyet olsun

2 opmerkingen:

Liesje Rodenburg zei

Goedemiddag,

Ik vind je recept er echt heerlijk uitzien. Zou je ipv de deegballetjes ook bijvoorbeeld kipballetjes gebruiken? Koop namelijk altijd mijn kip bij een slachterij hier in de buurt ( http://www.slachterijvugts.nl/ ) en daar rollen ze van het kipgehakt vaak al in balletjes voor me. Of hoor je het echt te serveren met deeg? Heb je verder ook een lekker recept voo Baklava? Wil dat al een tijdje maken maar kom nergens een simpel recept tegen.

Bedankt!

Liesje Rodenburg zei

Goedemiddag,

Heerlijk recept! Vraag me alleen af je het ook kunt combineren met kipballetjes. Heb namelijk nog wat liggen van mijn slager ( http://www.slachterijvugts.nl/ ) en zou die graag willen gebruiken vanavond.
Hoor het graag

Liesje