HUNKAR BEGENDI / HUNQUAR BEYENDIE (gerecht met aubergine)




voor 3-4 personen
ingrediënten:
  • 2 aubergine, groot
  • 2 el roomboter
  • 2-1/2 el bloem
  • 500 g kalfvlees, in reepjes gesneden
  • 180 ml melk
  • zonnebloemolie
  • zout en peper
  • 1 el tomatenpuree of combinatie met 1/2 peperpuree, pittig
  • 2 tenen knoflook, uit de knijper of fijnsnijden
  • aluminiumfolie

Bereidingwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 240graden.Doe de aubergine's in de aluminiumfolie, maak de randen dicht en leg dit in de ovenschaal.
  2. Bak de aubergine ongeveer 55min. in de oven.Aubergine's kun je plaats van bakken ook grillen tot ze helemaal zacht van binnen zijn en dat kan je controleren met een vork.Stek de vork in de aubergine, als het makelijk erin gaat, dan is de aubergine goed gaar.
  3. Verwijder de velletjes van de aubergine's.Doe dit met een mesje, want het is gloeient heet!.Of onder het kraan water, doe je handen af en toe vochtig.Pureer de aubergine's vervolgens in de hakmolen, maak ze niet al te gepureerd, maar laat ze wat grover.Je kan de aubergine ook op de snijplank in kleine stukjes snijden.
  4. Smelt de boter in de pan en doe 1,1/2 el bloem bij.Bak de bloem al roerend een paar min. op middelhoog vuur, tot de bloem van kleur veranderd.Voeg de melk toe en laat het samen even pruttelen.Voeg nu de aubergine toe en breng het flink op smaak met zout en peper.Roer het gerecht rustig door elkaar en haal de pan gelijk van het vuur.Schep aubergine mengsel in de serveerbord en laat dit even aan de kant.
  5. Bak de vlees in een aparte pan met de olie, tot de vleesreepjes weer helemaal droog zijn (op middelhoog vuur ).Roer het vervolgens een paar keer snel om een bruin kleurtje te geven.Zet de vuur laag en voeg 1 el bloem, de puree, knoflook, zout, peper toe.Blijf even roeren ( 3-5 min.).Haal de pan met de vlees van het vuur en verdeel het gelijk over romige auberginepuree.
  6. Serveer het warm en met stukjes stokbrood, erg lekker!.Eet smakelijk

---------------------------------------------------------

3-4 kisilik

Malzemeler:

  • 2 buyuk patlican
  • 2 yk tereyag
  • 2-1/2 yk un
  • 500 g kusbasi et
  • 180 ml sut
  • siviyag
  • tuz, karabiber
  • 1 yk domates salcasi veya 1/2 domates, 1/2 yk bibersalcasi (aci) ekleyin
  • 2 dis sarimsak, ezilmis veya ince dogranmis
  • Aliminyumfolyo

Yapilisi:

  1. Firini 240derecede isitin.Patlicanlari aliminyumfolyoya sarin ve firin kabina yerlestirin.
  2. Patlicanlari firinda yaklasik 55dak. pisirin.Firin yerine patlicanlari kozleyebilirsiniz ve pistiklerini catal patirarak anlayabilirsiniz.Catal kolay batip cikiyorsa ozaman patlicanlar pismis demektir.
  3. Patlicanlarin kabuklarini siyirin.Dikkat! cok sicak olabilirler, bicak veya cesmenin altinta elinizi nemlendirerekte patlicanlari temizleyebilirsiniz. Patlicanlari rondodan gecirin ama pure haline getirmeyin, biraz irice kalsinlar.Veya kendiniz kucuk kucuk dograyin.
  4. Tencerede yagi eritin ve 1-1/2 yk unu ekleyin ve devamli karistirarak kavurun.Yaklasik rengi degisene dek.Simdi sutu ekleyin ve karisimi goz goz olana kadar pisirin.Patlicanlari ekleyin, atesi dusurun ve damak zevkinize gore tuz,karabiber ekleyin karistirin.Iyi karistirdiktan sonra tencereyi atesten alin.Patlican karisimini daha sonra servis tabagina alabilirsiniz.
  5. Etleri siviyagda suyunu cekene dek pisirin (orta ateste).Daha sonra devamli karistirarak renk almasini saglayin.Atesi dusurun, 1 yk un, salca, sarimsak, tuz ve karabiberi ekleyin.Karisimi 3-5 dakika karistirarak pisirin.Pisen etleri atesten alin ve onceden hazirladiginiz patlicanlarin uzerine yayin.
  6. Sicak ve ekmek dilimleriyle servis edin, nefis bir tat!.Afiyet olsun

1 opmerking:

Anoniem zei

machallah datziet er allemaal heerlijk uit,baraka allaho fieki voor het delen van jou recepten :D