KURU FASULYE / GERECHT met WITTE BONEN



Ingrediënten:

  • 1 pot kant- en klare wittebonen
  • 500 g kalfvlees in stukjes
  • 100 g olijfolie
  • 3 uien, ontvellen en hakken in kleine stukjes
  • zout en peper
  • 1 volle tl peperpuree, zoet of pittig
  • 1 el tomatenpuree
  • 9 dl gekookt water

Bereidingwijze:

  1. Doe de olie en het vlees in de pan op middelmatig vuur.Bak het vlees tot dit weer helemaal droog is.Roer het vervolgens een paar keer snel voor lichtbruin kleurtje.
  2. Voeg nu de uien toe en bak ze alroerend gaar met het vlees.Doe de tomaten en de peperpuree bij en bak het mengsel nog een paar min. samen(niet langer).Schenk daarna gelijk 600 ml gekooktwater in en laat het vlees daarin 15 min. sudderen.
  3. Voeg de inhoud van het potje toe, breng het gerecht op smaak met zout en peper en laat het gerecht nog 10 min. op middelmatig vuur door koken.
  4. Zet het vuur uit, laat het even rusten voor dat je het gerecht gaat serveren.Maak ook pilaf(rijst) klaar.Eet smakelijk

---------------------------------------------------------

Malzemeler:

  • 1 kavanoz hazir fasulye
  • 500 g dana eti, kusbasi dogranmis
  • 100 ml zeytinyagi
  • tuz ve karabiber
  • 3 kuru sogan, dogranmis
  • 1 dolu tk biber salcasi, tatli veya aci
  • 1 yk domates salcasi'
  • 9 dl kaynamis su

Yapilisi:

  1. Yagi tencereye alin, etleri ekleyin, suyunu cekene tek etleri pisirin.Suyunu cekince hizlica etleri karistirin renk alsin.
  2. Soganlari ekleyin, etlerle bir kac dak. karistirarak soteleyin.Salcalari ekleyin, kokusu cikinca 600 ml kaynamis su ekleyin ve 15 dak. hizli ateste etleri haslayin.
  3. Fasulyeleri ekleyin, damak zevkine gore tuz karabiber serpin ve karisimi 10 dak. daha hizli ateste kaynamaya birakin.
  4. Ocagi sondurun.Yemegi 15 dak. dinlendirin sonra servis edin.Yanina pilav hazirlayabilirsiniz.Afiyet olsun

HUNKAR BEGENDI / HUNQUAR BEYENDIE (gerecht met aubergine)




voor 3-4 personen
ingrediënten:
  • 2 aubergine, groot
  • 2 el roomboter
  • 2-1/2 el bloem
  • 500 g kalfvlees, in reepjes gesneden
  • 180 ml melk
  • zonnebloemolie
  • zout en peper
  • 1 el tomatenpuree of combinatie met 1/2 peperpuree, pittig
  • 2 tenen knoflook, uit de knijper of fijnsnijden
  • aluminiumfolie

Bereidingwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 240graden.Doe de aubergine's in de aluminiumfolie, maak de randen dicht en leg dit in de ovenschaal.
  2. Bak de aubergine ongeveer 55min. in de oven.Aubergine's kun je plaats van bakken ook grillen tot ze helemaal zacht van binnen zijn en dat kan je controleren met een vork.Stek de vork in de aubergine, als het makelijk erin gaat, dan is de aubergine goed gaar.
  3. Verwijder de velletjes van de aubergine's.Doe dit met een mesje, want het is gloeient heet!.Of onder het kraan water, doe je handen af en toe vochtig.Pureer de aubergine's vervolgens in de hakmolen, maak ze niet al te gepureerd, maar laat ze wat grover.Je kan de aubergine ook op de snijplank in kleine stukjes snijden.
  4. Smelt de boter in de pan en doe 1,1/2 el bloem bij.Bak de bloem al roerend een paar min. op middelhoog vuur, tot de bloem van kleur veranderd.Voeg de melk toe en laat het samen even pruttelen.Voeg nu de aubergine toe en breng het flink op smaak met zout en peper.Roer het gerecht rustig door elkaar en haal de pan gelijk van het vuur.Schep aubergine mengsel in de serveerbord en laat dit even aan de kant.
  5. Bak de vlees in een aparte pan met de olie, tot de vleesreepjes weer helemaal droog zijn (op middelhoog vuur ).Roer het vervolgens een paar keer snel om een bruin kleurtje te geven.Zet de vuur laag en voeg 1 el bloem, de puree, knoflook, zout, peper toe.Blijf even roeren ( 3-5 min.).Haal de pan met de vlees van het vuur en verdeel het gelijk over romige auberginepuree.
  6. Serveer het warm en met stukjes stokbrood, erg lekker!.Eet smakelijk

---------------------------------------------------------

3-4 kisilik

Malzemeler:

  • 2 buyuk patlican
  • 2 yk tereyag
  • 2-1/2 yk un
  • 500 g kusbasi et
  • 180 ml sut
  • siviyag
  • tuz, karabiber
  • 1 yk domates salcasi veya 1/2 domates, 1/2 yk bibersalcasi (aci) ekleyin
  • 2 dis sarimsak, ezilmis veya ince dogranmis
  • Aliminyumfolyo

Yapilisi:

  1. Firini 240derecede isitin.Patlicanlari aliminyumfolyoya sarin ve firin kabina yerlestirin.
  2. Patlicanlari firinda yaklasik 55dak. pisirin.Firin yerine patlicanlari kozleyebilirsiniz ve pistiklerini catal patirarak anlayabilirsiniz.Catal kolay batip cikiyorsa ozaman patlicanlar pismis demektir.
  3. Patlicanlarin kabuklarini siyirin.Dikkat! cok sicak olabilirler, bicak veya cesmenin altinta elinizi nemlendirerekte patlicanlari temizleyebilirsiniz. Patlicanlari rondodan gecirin ama pure haline getirmeyin, biraz irice kalsinlar.Veya kendiniz kucuk kucuk dograyin.
  4. Tencerede yagi eritin ve 1-1/2 yk unu ekleyin ve devamli karistirarak kavurun.Yaklasik rengi degisene dek.Simdi sutu ekleyin ve karisimi goz goz olana kadar pisirin.Patlicanlari ekleyin, atesi dusurun ve damak zevkinize gore tuz,karabiber ekleyin karistirin.Iyi karistirdiktan sonra tencereyi atesten alin.Patlican karisimini daha sonra servis tabagina alabilirsiniz.
  5. Etleri siviyagda suyunu cekene dek pisirin (orta ateste).Daha sonra devamli karistirarak renk almasini saglayin.Atesi dusurun, 1 yk un, salca, sarimsak, tuz ve karabiberi ekleyin.Karisimi 3-5 dakika karistirarak pisirin.Pisen etleri atesten alin ve onceden hazirladiginiz patlicanlarin uzerine yayin.
  6. Sicak ve ekmek dilimleriyle servis edin, nefis bir tat!.Afiyet olsun

POGACA ! / BROODJES GEVULD met KAAS! ( poatja )




voor 30-32 stuks poatja
Ingrediënten voor het deeg:
  • 1 pakje room, 200 ml
  • 280 ml lauwwarm melk
  • 180 ml lauwwarm water
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 7 g gist, instant
  • 5 el suiker
  • 1 tl zout
  • 1 kg patent tarwebloem

extra:

  • bakpapier
  • 1 eigeel
  • sesam en maanzaad

voor de vulling:

  • 600 g Turkse feta kaas, verkruimeld in een ruime schaal (kaas voor borek)
  • peterselie
  • gemalenpeper

Voeg de peterselie en de gemalenpeper toe aan de kaas in de schaal en roer het mengsel voorzichtig doorelkaar.

Bereidingwijze:

  1. Doe eerst de vloeibare ingrediënten en dan als laatste de bloem in de broodmachine.Kies de functie voor het deeg.Laat het deeg vervolgens half uur rijzen.
  2. Verwarm de oven voor op 180graden.
  3. Verdeel het deeg in 4-5 stukken en draai ze tot een bol.Bekleed de ovenblikken met de bakpapier.
  4. Rol de bolletjes met een roller of met je handen een voor een uit op de werkvlak en snijd dit in 6 of 8 driehoeken net als dit.
  5. Let op! dit keer laten we geen opening aan de zijkanten, dus we gaan de vulling op het deeg plaatsen, zijranden naar het midden vouwen en tot het punt oprollen.Het is de bedoeling dat het deeg plakt en verder geen openingen zijn rondom het deeg.
  6. Leg het gevulde deegjes met tussen ruimte op de blikken en laat de broodjes nog 10-20 min. rijzen.
  7. Bestrijk de broodjes eerst met het eigeel en bestrooi vervolgens sesam/ maanzaad over.
  8. Leg de blik/ken midden in de oven en bak de broodjes in 30-35 min. gaar en bruin. Laat de broodjes daarna op de rooster afkoelen.Eet smakelijk

KUNEFE / GEBAKKEN BLADERDEEG NESTJES







voor 8 personen
Ingrediënten:
  • 500 g "taze kadayif" (te verkrijgen in een Turkse winkel)
  • 250 g roomboter of blueband, gesmolten
  • 200 g gemalen nootjes
  • 350 g suiker
  • 9 dl water
  • 1 el citroensap

Breidingwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200graden.
  2. Doe "kadayif" in de schaal en haal het los van elkaar.
  3. Bestrijk de ovenschaal met wat boter.
  4. Meng de gesmolten boter met " kadayif " goed doorelkaar.
  5. Bedek nu de schaal helemaal met de helft van "kadayif " en druk het rustig plat met je handen.
  6. Bedek dit vervolgens helemaal met nootjes.
  7. Leg nu de andere helft "kadayif" op de nootjes en verdeel het gelijkmatig erover.Druk het vervolgens weer even plat, zodat de nestjes niet te los uitsteken na het bakken.
  8. Plaats de ovenschaal met " kadayif" midden in de oven en bak dit bruin en gaar(ongeveer in een half uur.Mijn eigen oven werkte deze keer niet echt mee).Laat de taart aan de kant afkoelen.
  9. Breng het water aan kook en doe de suiker in.Voeg nog de citroensap toe en laat de siroop ongeveer 40min. door koken op middel hoog vuur.Giet de siroop vervolgens op afgekoelde taart en laat de taart aan de kant dit keer met siroop afkoelen.
  10. Snijd de taart in stukken (in meeste gevallen, in vierkanten).Eet smakelijk

----------------------------------------------------------------------

8 kisilik

Malzemeler:

  • 500 g taze kadayif
  • 250 g tereyag veya sana margarin, eritilmis
  • 200 g cekilmis findik, fistik
  • 350 g seker
  • 9 dl su
  • 1 yk limonsuyu

Yapilisi:

  1. Firini 200derecede isitin.
  2. Kadayifi bir kaba alin ve tel tel ayirin.
  3. Firin tepsinizi bir miktar margarinle yaglayin.
  4. Yag ve kadayifi iyice harmanlayin.
  5. Kadayifin yarisini ayirin ve tepsinizin icini bununla kaplayin.Uzerini ellerinizle bastirin, bu sayede kadayiflar tel tel kabarmasin.
  6. Findiklari kadayiflarin uzerine esitce yayin.
  7. Daha sonra kadayifin diger yarisini fistiklarin uzerine esitce yayin ve yine ellerinizle bastirin.
  8. Kadayifinizi firinin orta yerine yerlestirin ve uzeri kizarana dek pisirin(yaklasik yarim saat, bu kez pisirirken istedigim gibi olmadi, firin ayarini tutturamadik).Tatlinizi firindan alin ve sogumaya birakin.
  9. Serbet icin suyu kaynatin ve sekeri ekleyin.Limon suyunuda ekledikten sonra yaklasik 40dak. orta ateste kaynatin.Sicak serbeti soguk kadayifin uzerinde gezdirerek dokun.Tatlinizi serbeti cektikten sonra servis edebilirsiniz.
  10. Tatlinizi kareler halinde kesin ve servis edin.Afiyet Olsun

BULGHUR met TOMAAT / DOMATESLI BULGUR PILAVI

voor 5-6 personen
ingrediënten:
  • 300 g Bulghur ( "pilavlik bulgur" te verkrijgen in een Turkse winkel),schoonspoelen
  • 1 blokje kipbouillon
  • zout en peper
  • 4 tomaten, ontvellen en in stukken snijden( het kan ook met vel en wat grover in stukken snijden)
  • 2 uien, ontvellen en in stukjes snijden
  • 8-9 dl kokend water
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 1 el peperpuree en 1 tl tomatenpuree

Breidingwijze:

  1. Verhit de olie en bak de uitjes gaar( bak ze wat langer, bruin voor een kleurtje).Zet de vuur wat lager.
  2. Roer de tomaten en peperpuree erdoor.Laat dit niet kleine bolletjes worden tijdens het roeren, maar druk het met een lepel plat/glad en bak het snel in paar min., zodat geen geurtje/rauw van puree meer over blijft.
  3. Doe de tomaten bij roer het een paar keer, zet de deksel half dicht en laat de mengsel een paar min. sudderen zodat de tomaten wat slaper worden.
  4. Zet de vuur laag, doe de bulghur in, fijn de bouillon, voeg het toe en schenk het water in de pan.Roer het mengsel voorzichtig goed doorelkaar.
  5. Zet de deksel half dicht en laat het gerecht van boven droog worden.Haal de pan van vuur en laat dit aan de kant een kwartier rusten.
  6. Voor als bijgerecht kan je koolvis bestrooien met zout en peper, leg dit in de aluminiumfolie, maak hem van alle kanten dicht en leg het ongeveer 20 min. in voorverwarmt oven.
  7. Vul een bakje in met Bulghur en druk het plat.Draai het bakje vervolgens om op het serverbord.Leg de vis erboven en bestrooi wat groen erover.Eet smakelijk

Je kan ook meer voorgebakken groente gebruiken, zoals paprika, aubergine, courgette enz.

-----------------------------------------------------------------

5-6 kiksilik

Malzemeler:

  • 300 g bulgur, yikanmis
  • 1 tavuk bulyon
  • tuz ve karabiber
  • 4 domates, soyulmus kiyilmis (domatesleri soymadan dograyabilir ve bu sekilde kullanabilirsiniz.goruntu acidan degisik olur)
  • 2 kuru sogan, kiyilmis
  • 8-9 dl kaynatilmis su
  • 150 ml siviyag
  • 1 yk bibersalcasi ve 1 tk domates salcasi

Yapilisi:

  1. Sogani sivi yagla soteleyin (hafif kizarana kadar soteleyebilirsiniz, goruntusunun renkli olmasi icin).Atesin isisini daha sonra dusurun.
  2. Domates ve biber salcasini ekleyin karistirin, tobak olmasin, kasikla karistirirken salcalari ezerek hafif soteleyin.Bunu salcanin kokusunun kalbolmasi icin yapiyoruz.
  3. Domatesleri ekleyin, karistirin, tencere kapagini yarim kapatin ve domatesleri dusuk ateste hafif pismelerini saglayin.
  4. Bulguru ekleyin, bulyonu ufalayin ve suyunu ekleyin.Dikkatlice karistirdiktan sonra kapagi yarim kapatin ve atesi dusurun.
  5. Pilav suyunu usten cekmeye baslayinca, tencereyi atesten alin ve 15 dak. dinlenmeye birakin.
  6. Yanina ek menu olarak firinda balik pisirin.Baliklari(hazir veya temizlenmis) folyoya alin tuz,karabiber ekleyin, folyoyu kenarlardan kapatin ve onceden isitilmis firinda yaklasik 20dak. pisirin(pisirme suresini uzatabilirsiniz).
  7. Kucuk bir kaseyi pilav doldurun uzerini kasikla bastirin, daha sonra kaseyi servis tabaga ters cevirin.Pisen baligi uzerine yerlestirin, maydonoz vs. serpin ve afiyet olsun.

Pilavin icine onceden hafif kavrulmus patlican, kabak, biber vs. ekleyebilirsiniz.