BAKLAVA


Ingrediënten:

  • 1 pakje filodeeg voor Baklava (verkrijgbaar in Turkse winkel)
  • roomboter(zacht of gesmolten)
  • gemalen noten of pistache
  • ovenschaal 30 x 30
voor siroop:
  • suiker
  • koudwater(mag ook warm)
  • 2-1/2 el citroensap
  1. Breng het water aan kook, voeg de suiker en de citroensap toe.Laat de siroop 45 min. op middelmatig vuur door koken (totdat die wat dikker wordt).Haal de siroop van vuur en laat dit aan de kant goed afkoelen.
Bereidingwijze:
  1. Maak verpakking filodeeg open en leg de vellen gebruiksklaar op het werkplek.
  2. Vet de ovenschaal goed in met wat boter.
  3. Verwarm de oven voor op 200graden ( hetelucht).
  4. Haal de velletjes een voor een los van elkaar en leg ze op elkaar in ingevette schaal.Bestrijk elke laag die je er op legt, met roomboter.
  5. Herhaal 4. tot je de helft van filodeeg hebt bereikt.
  6. Bedek nu het laatste deeg, van eerste helft helemaal met nootjes.
  7. Ga verder met tweede helft filodeeg en herhaal 4..
  8. Snijd de taart in ruiten voor dat je hem in de oven plaatst ( je kan mee eenvoudig snijden, als je het mes vooraf in heet water doopt).
  9. Leg de schaal midden in de oven en bak " Baklava " gaar en bruin.
  10. Haal de taart uit de oven en giet afgekoelde siroop gelijkmatig erover.
  11. Laat " Baklava " afkoelen en bestrooi nootjes erover voor dat je hem op serveert.Eet smakelijk
--------------------------------------------------------------
Malzemeler:
  • 1 paket Baklava hamuru
  • tereyag
  • findik veya fistik, cekilmis
  • firin kabi 30x30 olabilir
serbeti icin:
  • toz seker
  • soguk su (sicakta olabilir)
  • 2-1/2 yk limonsuyu
  1. Suyu kaynamaya birakin, su kaynayinca seker ve limon suyu ekleyin.Serbeti 45 dak. orta ateste kaynatmaya devam edin( katica olana kadar).Serbeti ocaktan alin ve sogumaya birakin.
Yapilisi:
  1. Baklava hamuru paketini calisma masanizda kulanima hazir hale getirin.
  2. Firin kabinizin icine tereyagi surun.
  3. Firininizi 200 derecede onceden isitin.
  4. Baklava hamurunu tek tek ayirin ve firin kabinizin icine ust uste yerlestirin.Her kata tereyag surmeyi unutmayin.
  5. Baklava hamurunun yarisina gelene dek 4. tekrarlayin.
  6. Simdi fistiklari esit sekilde ilk yarinin uzerine yayin.
  7. Baklava hamurun diger yarisini 4. seklinde tekrarlayin.
  8. Baklavanizi firina yerlestirmeden kareler halinde kesin ( Pratik kesebilmek icin bicaginizi onceden sicak suya batirip cikarabilirsiniz).
  9. Baklavanizi firinin orta yerine yerlestirin ve uzeri kizarana kadar pisirin.
  10. Baklavanizi firindan alin ve onceden hazirladiginiz serbeti uzerine esit olarak gezdirin.
  11. Tatliniz soguduktan sonra uzerine fistik serpin ve servis edin.Afiyet olsun

APPELTAART / ELMALI TART

Ingrediënten:
  • 1 pak "Koopmans" mix voor appeltaart
  • 150 g roomboter, kamertemperatuur
  • 1 losgeklopte ei
  • 1 kg appels
  • 50 g suiker
  • 75 g rozijnen
  • 2 of 3 theelepels kaneel
  • 100 g noten, gehakt
  • springvorm 20 cm doorsnede
Bereidingwijze:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden(elektrische) of op 165 graden
    (heteluchtoven).
  2. Vet de springvorm goed in met boter.
  3. Roer de boter zacht in een kom en voeg beetje bij beetje de mix, 2/3 van het losgeklopte ei toe.
  4. Kneed het geheel tot een samenhangend deeg.
  5. Bekleed met 3/4 van het deeg de bodem en de rand van de springvorm en zet hem even in de koelkast.
  6. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine blokjes.
  7. Meng de appel blokjes met de suiker,kaneel, rozijnen en nootjes.
  8. Vul de vorm met het appelmengsel en druk dit aan.
  9. Vorm op een met bloem bestoven werkplek van het resterende deeg dunne rolletjes en druk deze iets plat tot reepjes.
  10. Leg de reepjes kruislings over het appelmengsel, bestrijk de reepjes en de rand van de taart met resterende ei.
  11. Bak de taart in 60- 75 min. gaar en bruin.Laat de appeltaart 1 uur afkoelen voordat u de springvorm verwijdert.Eet smakelijk
Het recept staat ook aan de achterkant van de verpaking (mix).
-------------------------------------------------------------
Malzemeler:
  • 1 pakket tart icin mix( tart unu, ben "koopmans" kullandim.icindekiler kepekli un, seker, aroma,tuz ve maya turlerinden bulunuyor) siz dr. oetker urunu kullanabilirsiniz.
  • 150 gr tereyag, oda sicakliginda
  • 1 yumurta, cirpilmis
  • 1 kg elma
  • 50 gr seker
  • 75 gr kuru uzum
  • 2 veya 3 cay kasigi tarcin
  • 100 gr findik, cekilmis
  • 20 cm capinda tart kabi
Yapilisi
  1. Elektirikli firini 180 derecede onceden isitin.
  2. Firin kabinizin icini margarinle yaglayin.
  3. Karistirma kabinizin icinde margarini karistirmaya baslayin ve yumurta' nin 3/4 ekleyin.Tart unu yavas yavas ilave ederek ele yapismayan bir hamur elde edin.
  4. Hamurun 3/4 ayirin ve firin kabinizin icini bununla kaplayin.Ic malzemesini hazirlayana kadar dolapta bekletebilirsiniz.
  5. Elmalari soyun ve kucuk kuplar halinde dograyin.
  6. Genis bir kapta elmalari, seker, tarcin, kuru uzum ve findiklari karistirin.
  7. Elma karisimi firin kabinizin icine esit sekilde yayin.
  8. Kalan hamuru alti parcaya bolun ve calisma masanizda, un kullanarak avuclarinizla yuvarlayarak once uzun cubuk sekli verin ve sonrada uzerini parmaklarinizla duzeltin.
  9. Hazirladiginiz duzce uzun hamurlari, elmalarin uzerini, ortalarda kare sekli kalacak sekilde, carpi yerlestirerek kaplayin.
  10. Kalan yumurtayi bu hamurlarin ve tart kenarlarina surerek firina verin.
  11. Elma' li tarti 60-75 dak. icerisinde uzeri ve kenarlari kizarana kadar pisirin.Servis etmeden once bir saat bekletin.Afiyet olsun
Tarif paketin uzerindede yaziyor.Ben bazi degisiklerle anlatmaya calistim...