APFELSTRUDEL / MADE IN HOLLAND



voor 4 personen
ingrediënten:
  • 3 zure appels
  • sap van een 1/2 citroen
  • 20 g suiker
  • 100 g gewelde rozijnen, uitgelekt
  • 1 tl kaneel
  • 2 el custardpoeder
  • 1 el maïzena
  • 6 vellen bladerdeeg(met een beetje water aan elkaar plakken.vorm een rechthoek en rol het stukje uit), ontdooid
  • 1 eidooier, losgeklopt
  • 6 stuks walnoten, verkruimeld

extra nodig:

  • bakpapier

Bereidingwijze:

  1. Schil de appels.Verwijder de klokhuizen en snijd alles in kleine blokjes.Meng het citroensap met de suiker.Meng de appelstukjes,walnoten en uitgelekte rozijnen met het citroen- suiker - mengsel.Meng de kaneel met het custardpoeder en het maïzena.Meng de appelstukjes met het kaneelmengsel.
  2. Verwarm de oven voor op 200graden.
  3. Leg het bladerdeeg op een stuk bakpapier.Schep de appelmengsel in het midden van het deeg.
  4. Vouw de ene deeghelft over het appelmengsel.Bestrijk de bovenkant van het deeg met een beetje water en vouw de andere deeghelft erover.Druk de zijkanten goed dicht zodat het appelmengsel er niet uit kan lopen.Rol de strudel met behulp van het bakpapier om, zodat de naad aan de onderkant zit.
  5. Bestrijk de bovenkant met eidooier en bak de strudel 20-25 min. in de oven gaar en rondom goudbruin.
  6. Laat iets afkoelen en snijd de strudel met een scherpe mes in 4-6 stukken.

Voor het vanillesaus:

  1. Verhit 250 ml melk + 250 ml slagroom in een pan met een opengesneden vanillestokje.
  2. Houd dit 5 min. tegen de kook aan
  3. Klop een theelepel maïzena los met een eetlepel koud water en vervolgens met 2 eierdooiers, een heel ei en 50 g suiker tot een romige massa.
  4. Haal het vanillestokje eruit.Schenk nu de hete vanillemelk al roerend bij het eiermengsel, verwarm nog even al roerend op middelhoogvuur tot de saus bindt.
  5. Even zeven en direct warm serveren.

Eet smakelijk

-----------------------------------------------

4 kisilik

Malzemeler:

  • 3 eksi elma
  • 1/2 limonsuyu
  • 20 gr seker
  • 100 gr suda beklemis ve suzulmus kuru uzum
  • 1 ck tarcin
  • 2 yk misirunu
  • 1 yk nisasta
  • 6 parca milfoy hamuru, erimis (yanyana dizin yapistirin,biraz oklavayla acin, dikdortgen sekli yapin)
  • uzerine surmek icin 1 yumurta sarisi
  • 6 ceviz ici parcalari

extra gereken:

  • yagli kagit

Yapilisi:

  1. Elmalari soyun.ortasini(cekirdeklerini) cikarin ve kucuk ince dilimler halinde dograyin.Limon suyu ve sekeri karistirin.Elmalar,cevizler ve uzumleri limon- seker karisimi ile karistirin.Ayri bir kapta tarcin nisasta ve misir unu karistirin ve bu karisimi elmalara ekleyin ve son kez iyice karisitirin.
  2. Firini 200derecede isitin.
  3. Milfoy hamurunu yaglikagit uzerine serin ve elma karisimi hamurun orta yerine yerlestirin.
  4. Hamurun kenarlarini orta yerine katlayin biraz su ile yapistirin.Kenarlarinin akmamasi icin iyice kapatin(yapistirin) elma karisimi akmasin.Icli hamurun kapatiginiz yonu alta gelecek sekilde yagli kagida yerlestirin(cevirin).
  5. Hamurun uzerine yumurta sarisi surun ve firinda 20-25 dak. etrafi kahve renk/altinsarisi alana kadar pisirin.
  6. Biraz soguduktan sonra Apfelstrudel'i keskin bir bicakla 4- 6 parcaya bolun.

Vanilyasosu icin:

  1. Kucuk bir tencereye 250 ml sut ve 250 ml kremayi, ortasi acilmis vanilya cubuguyla isinmaya birakin.
  2. Karisimi kaynama noktasina getirin.
  3. Bir caykasigi nisastayi bir yk soguk su ile karistirin.Bu karisima 2 yumurta sarisi+1 yumurta ve 50 g sekeri ekleyin ve iyice cirpin.
  4. Vanilya cubugu sut karisimdan cikarin ve bu karisima yumurta - seker karisimi ekleyin.Surekli karistirarak orta ateste (hafif)katilasmasini saglayin.
  5. Sosu suzgecten gecirin ve zaman kaybetmeden apfelstrudel dilimleriyle servis yapin(sosun ozeligi , sicak servis edilmesi).

Afiyet olsun

GARNALENKOEKJES/KARIDESLI KOFTE


Ingrediënten:
voor de koekjes:
  • 500 gr garnalen, naturel, hakken in de hakmolen
  • 1-1/2 boterhammen (van gisteren), verkruimelen in de hakmolen
  • 125 gr kastanje champignons, schoongemaakt en gehaakt in de hakmolen
  • 1 ei
  • zout en peper
  • 100-150 ml zonnebloemolie
  • 1 el sojasaus
  • ongeveer 10 el bloem(heb ze niet gewogen, ik kan alleen per el noteren)

extra nodig:

  • zonnebloemolie voor het bakken
  • knoflooksaus kopen bij een viskraam
  • een ruime kom
  • koekenpan
  • extra olie in een kommetje

Bereidingwijze:

  1. Doe alle ingrediënten voor de koekjes in de kom en meng ze goed doorelkaar
  2. Verhit de olie voor het bakken in de pan.Maak je handen een beetje vettig en pak elke keer een stukje van het garnalenmengsel, draai het stukje rond tussen je handen, druk het rustig plat en bak het rondom bruin.Ga zo door totdat je klaar bent met het mengsel.
  3. Serveer de garnalenkoekjes met knoflooksaus.Eet smakelijk

P.s. Na het bakken koekjes even laten uitlekken op de keukenpapier

-------------------------------------------------------------------

Malzemeler:

kofteler icin:

  • 500 gr karides, naturel, mutfak robotunda kiyin
  • 1- 1/2 dun'un ekmegi, robotta cekin,(kirintisi)
  • 125 gr kestane mantari, temizlenmis, robotta kiyilmis
  • 1 yumurta
  • tuz ve karabiber
  • 100-150 ml cicekyagi
  • 1 yk soyasosu
  • yaklasik 10 yk un(olcmedim.tahminen yk olarak verebilirim)

extra gereken:

  • cicekyagi kizartmak icin
  • sarimsakli hazir baliksosu balikcidan alin(bir gun denersem tarifide eklicem)
  • karistirma kabi, buyuk
  • teflontava
  • kucuk kasede cicekyagi

Yapilisi:

  1. Kofteler icin tum malzemeleri kaba alin ve iyice karistirin.
  2. Yagi kizartmak icin tavada kizdirin.Ellerinizi hafif yaglayin, karides karisimindan parcalar kopartin, hafif yuvarlayin, avcunuzda bastirin kofte sekli verin.Daha sonra kizgin yagda iki tarafli pisirin.Karides hamuru bitene dek bu sekilde devam edin.
  3. Kofteleri sarimsakli sosla servis edin.Afiyet olsun.

Not:Kofteleri kizartiktan sonra bir sure kagit mutfak bezi uzerinde bekletin

CiKOLATALI EKMEKLER/ZACHTE BROODJES MET CHOCOLADE


Het recept van Egeli'den mis kokulu tarifler. het recept afkomstig van deze site.
-----------------------------------------------
Tarifi Sevgili Egeli'den aldim.
Ingrediënten:
voor het deeg:
  • 500 gr bloem
  • 100 gr roomboter,in klein blokjes, kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 250 ml lauwwarm melk
  • 1 instant gist, 7 gr
  • 1 tl zout
  • 4 el suiker

Vulling:

  • bitterchocolade

extra:

  • 1 eidooier goed mengen met 5 el melk

Bereidingwijze:

  1. Kneed alle ingrediënten voor het deeg, behalve de boter.Maak hangend soepeldeeg.Zoals je gewend bent.Doe de zachte boter bij en kneed het deeg nog goed verder totdat je geen boter stukjes meer ziet in het deeg.
  2. Dek het deeg af met bloem bestoven schone keukendoek en laat het deeg rijzen tot de volume verdubbeld is.
  3. Verdeel het deeg in 15 stukjes en draai ze tot een bol.
  4. Rol de bolletjes uit tot een vierkante lapje.Leg stukje chocolade tussen, vouw het dubbel en leg de opening aan onderkant als bodem. Leg de broodjes met tussen ruimte in met bakpapier bekleedde bakblik en laat ze nog 45 min. rijzen.
  5. Verwarm de oven voor op 200graden.
  6. Bestrijk de broodjes licht met ei/melk mengsel en schuif de blikken midden in de oven.Bak de broodjes goudbruin in 10-15 min.Eet smakelijk.

iRMiKLi HELVA/HELWA


voor 6 personen

Ingrediënten:
  • 75 gr roomboter
  • 30 gr pijnboompitten
  • 150 gr griesmeel
  • 150 gr tafelsuiker
  • 150 ml melk
  • 300 ml water

garnering:

  • gemalenkokos
  • 12-15 stuks pistachnoten, verkruimeld

extra:

  • 6 kommetjes
  • koekenpan, groot

Bereidingwijze:

  1. Zet de pan op het vuur en smelt de boter erin.Voeg de pijnboompitten toe en bak dit snel goudbruin.
  2. Voeg de griesmeel, de suiker toe en ga verder met roeren totdat de griesmeel lichtbruin kleurtje krijgt.
  3. Schenk rustig, al roerend eerst de melk in de mengsel en vervolgens gelijk ook het water.
  4. Roer het mengsel regelmatig op matig vuur totdat dit weer helemaal droog is.Haal de pan van het vuur, schep(met een el) het mengsel in 6 kommetjes.Gaarneer de toetje eerst met kokos en dan met nootjes.Dien het lauwwarm op.Eet smakelijk.

-----------------------------------------------------------

6 kisilik

Malzemeler:

  • 75 gr tereyag
  • 30 gr camfistigi
  • 150 gr irmik
  • 150 gr seker
  • 150 ml sut
  • 300 ml su

servis ederken:

  • hindistancevizi
  • 12- 15 antepfistik, kirintisi

extra:

  • 6 kucuk kase
  • teflon tava, buyuk

Yapilisi:

  1. Teflonu atese alin ve yagi icinde eritin.Fistiklari ekleyin, hizlica rengi degisene kadar kavurun.
  2. Irmigi ve sekeri ekleyin ve irmik acikkahve renk alana kadar karistirmaya dewam edin.
  3. Karisima dikatlice once sutu, sonra suyu ilave edin karistirin.
  4. Karisim suyu cekene kadar dusuk ateste, karistirarak pisirin.Teflonu atesten alin,helvanizi 6 kucuk kaseye(yk ile) paylastirin.Tatliniza once hindistan cevizi sonra fistik serpin.Asiri sogutmadan servis yapin.Afiyet olsun

"BOREK"met RIJST en KIP/PIRINCLI,TAVUKLU BOREK


Het recept van Oktay usta.
-------------------------
Oktay usta'nin borek tarifi.
-------------------------
voor 4-5 personen
ingrediënten:
  • 200 gr kipfilet in kleine stukjes
  • 200 gr rijst,schoongespoeld
  • zout en peper
  • zonnebloemolie
  • 420 ml gekookt water

voor het deeg:

  • 300 gr bloem
  • 125-150 ml lauwwarm water
  • 7 gram instant gist
  • 1 of 1/2 tl zout

extra:

  • 50-75 gram roomboter in kleine stukjes
  • 1 eierdooier
  • sesam en maanzaad
  • bakvorm rond
  • keukenkwast

Bereidingwijze:

  1. Bak de kiplet met een beetje olie zoals je gewend bent.Breng het flink op smaak met zout en peper.Voeg de rijst toe, schenk het water in en breng het aan kook.Laat de mengsel 20-25 rustig(op matig vuur) koken, totdat die weer helemaal droog is.Haal de pan van het vuur, schep het een paar keer om en laat het goed afkoelen.
  2. Doe het water,bloem,de gist en de zout in de broodmachine.Kies de functie voor het deeg.Laat het deeg 30min. rijzen.Kneed het deeg even op de werkvlak,haal de lucht uit en verdeel dit in zes stukjes.Draai de stukjes tot bolletjes.Gebruik beetje bloem tijdens het draaien, als dit nodig is.
  3. Verwarm de oven voor op 180graden.
  4. Rol het deegjes een voor een uit.Zo groot, rond en dun mogelijk.Doe 1/6 rijst mengsel en van de boterstukjes op het uitgerolde deeg en verdeel dit over het hele lap.Ga de lap nu rustig oprollen tot het eind.Hou van beide punten vast, draait het een keer wederzijds en leg dit spiral in ingevette bakvorm. Ga met de rest van bolletjes met hetzelfde wijze aan het werk.
  5. Bestrijk "borek"met de eierdooier en bestrooi sesam,maanzaad erover.Schuif de bakblik in de oven en bak de"borek" bruin.Laat het even afkoelen en serveer het warm.Eet smakelijk

----------------------------------------------------------------------

4-5 kisilik

Malzemeler:

  • 200 gr kemiksiz tavuk eti, kucuk parcalar halinde
  • 200 gr pirinc,temizlenmis
  • tuz ve karabiber
  • siviyag
  • 420 ml kaynamis su

Hamur icin:

  • 300 gr un
  • 125-150 ml ilik su
  • 7 gr instant maya
  • 1 veya1/2 ck tuz

extra:

  • 50-75 gram tereyag,kucuk parcalar halinde kesilmis
  • 1 yumurta sarisi
  • susam ve corek otu
  • daire firin tepsisi
  • mutfak fircasi

Yapilisi:

  1. Tavuk parcalarini az sivi yagla herzamanki gibi soteleyin.Damak zevkine gore tuz ve karabiber serpin.Pirinc, su ekleyin ve karisimi kaynamaya birakin.20-25 dak. dusuk ateste kaynatmaya devam edin, pirinc suyunu cekene dek.Tencerenizi atesten alin, bir iki defa karistirin ve sogumaya birakin.
  2. Hamur icin su, un, maya ve tuzu ekmek makinesine alin.Hamur yap tusunu secin.Hamuru daha sonra 30 dak. dinlendirin, mayalansin.Hamuru calisma masaniza alin, yogurarak havasini cikarin ve alti parcaya ayirin.Bezeler hazirlayin(yuvarlayin), gerekiyorsa beze yaparken gerekenden fazla un kullanin.
  3. Firini 180derecede isitin.
  4. Simdi bezeleri tek tek acin.Olabildince buyuk, daire ve ince olsun.Ic ve tereyag malzemenin 1/6'sini actiginiz bezeye yayin.Bezeyi dikatlice sonuna kadar rulo yapin.Rulo bezeyi iki ucundan tutun, ayni anda ters yone bir kere cevirin ve yaglanmis tepsiye ortadan baslayarak daire sekli verin.Diger hamur ve ic malzemelere ayni islemleri uygulayin.
  5. Boreginize yumurta sarisi surun,susam ve corek otu serpin.Tepsiyi firina alin ve boregi uzeri kizarana dek pisirin.Bir mudet sogumaya birakin ve sicak servis yapin.Afiyet olsun

ZOETE GRIESMEELCAKE,RIJSTDESSERT,OMELET met "SUCUK"/REVANI,SUTLAC,SUCUKLU YUMURTA


Voor de mop van vandaag, klikken we met z'n allen op pektintin...
---------------------------------------
Gunun fikrasi icin hepberaber pektintini tikliyoruz
--------------------------------------
voor 10 personen
ingrediënten
voor de cake:

  • 4 eieren
  • 200 gram rietsuiker
  • 175 ml zonnebloemolie
  • 175 ml yoghurt
  • 200 gram bloem(zo nodig ietsjes meer.Alleen als je denkt, dat het beslag te vloeibaar is)
  • 175 gram griesmeel
  • 1 pakje bakpoeder
  • 1 citroenrasp

voor de siroop:

  • 250 gram rietsuiker
  • 1 liter water
  • 2 el citroensap

voor garnering:

  • gemalenkokos
  • pistachenotenkruimels

extra:

  • boter om in te vetten
  • diep vierkante bakvorm

Bereidingwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 175graden.
  2. Schenk het water in een pannetje en breng het met de suiker aan kook.Laat de siroop 30 min. door koken en voeg de citroensap toe.Nog 10 min. door laten koken en haal de pannetje van het vuur.Siroop goed laten afkoelen.
  3. Vet de bakvorm in met wat boter.
  4. Klop de eieren voor de cake met de suiker zacht en schuimig.Voeg de yoghurt,olie en de griesmeel toe en ga door met kloppen.Doe beetje bij beetje de bloem in en nog even samen goed mixen.Roer als laatste de bakpoeder en de citroenrasp erdoor.
  5. Giet het baslag in de bakvorm en doe dit in de oven.Bak de cake bruin en gaar in 30-35min.Steek het vorkje in de cake en trek dit gelijk weer uit, als het vorkje schoon uitkomt dan is de cake goed gebakken.
  6. Snij de cake in ruiten en schep afgekoelde siroop gelijk over de cake.Laat de cake 15 min.staan totdat de siroop helemaal intrekt.
  7. Verdeel de cake over serveerbordjes en garneer met gemalenkokos en pistachenoten.Eet smakelijk
    ---------------------------------------------------------

10 kisilik
Revani icin Malzemeler:

  • 4 yumurta
  • 200 gram seker
  • 175 ml sivi yag
  • 175 ml yogurt
  • 200 gram un,gerekirse az fazlasi
  • 175 gram irmik
  • 1 kabartma tozu
  • 1 limon kabugu

serbet icin:

  • 250 gr seker
  • 1 litre su
  • 2 yk limonsuyu

servis ederken:

  • hindistan cevizi
  • fistik

extra gereken:

  • dikdortgen firin kabi
  • margarin, kabi yaglamak icin

Yapilisi:

  1. Firini 175 derecede isitin.
  2. Serbet icin sekeri ve suyu tencereye alin ve yaklasik 30 dak. kaynatin.Limon suyu ekleyin ve 10 dak. daha kaynatmaya devam edin.Tencereyi ocaktan alin ve sogumaya birakin.
  3. Firin tepsinizi margarinle yaglayin.
  4. seker ve yumurtalari kopuklesene kadar cirpin.Yogurdu, siviyag ve irmigi ekleyin ve cirpmaya devam edin.Bolum bolum unu ekleyin ve mixerle cirpmaya devam edin.Son olarak kabartmatozu ve limon kabugu ekleyin ve karisimi karistirin.
  5. Revani hamuru firin kabina dokun ve firina yerlestirin.Uzeri kizarana kadar yaklasik 30- 35 dak. icinde pisirin.Pismis oldugunu anlamak icin catali keke batirin ve cikarin, catal temiz cikarsa revani pismis demektir.
  6. Pisen revaniyi baklava seklinde kesin ve serbeti esit sekilde uzerine dokun.15 dak. serbetin cekmesini bekleyin.
  7. Revaniyi servis tabaklara alin hindistan cevizi ve fistikla susleyin ve servis edin.Afiyet olsun
BINNENKORT OOK HET VERNIEUWDE RECEPT VAN SUTLAC OP DE VOOR PAGINA!.... voor 4-5 personen
ingrediënten:
  • 4 eieren,losgeklopt met wat zout
  • 250 gram cherrytomaatjes,halveren
  • 200 gram "Ege sucuk",in dunne plakjes(Turkse winkel)
  • 3-4 el zonnebloemolie
  • koekenpan
  • zout,gemalen peper
  • pide brood

Bereidingwijze:

  1. Verhit de olie in de pan en bak de "sucuk"rondom lichtbruin.Voeg de tomaatjes toe en bak het geheel al roerend nog een paar min.Verdeel de mengsel over de pan gelijk.Schenk geklopte eieren in,doe de deksel van de pan op en laat de omelet op matig vuur opstijven/gaar worden.
  2. Snijd de Turkse brood in kleine platte stukjes,leg ze op de omelet in de pan en doe de deksel weer dicht.Laat de broodjes op die manier warm worden.
  3. Verdeel de broodjes over borden,snijd de omelet in stukken en leg dit op de verwarmde broodjes.Eet smakelijk

---------------------------------------------------------

4-5 kisilik
Malzemeler:

  • 4 yumurta, az tuzla cirpilmis
  • 250 gram kokteyl domates,yarimlayin
  • 200 gram ege sucuk,ince dilimlenmis
  • 3-4 siviyag
  • teflon tava
  • tuz, pulbiber
  • dilimlenmis pide


Yapilisi:

  1. Yagi tevlona alin kizdirin ve sucuk dilimleri pisirin.Domatesleri ekleyin ve bir sure daha karisimi sotelemeye devam edin.Karisimi teflona esit sekilde yayin.Yumurtalari sucuk karisima dokun,teflonun kapagini kapatin ve bu sekilde dusuk ateste yumurta katilasana kadar pisirin.
  2. Pide ekmegi kucuk dilimere kesin,omletin uzerine yerlestirin ve teflon kapagini tekrar kapatin.Bu sekilde ekmekleri isitin.
  3. Ekmekleri servis tabaklara alin,omleti dilimleyin ve uzerlerine yerlestirin.Afiyet olsun